Harligt Hemma special - Sommar

HEM: FAMILJEDRÖ­M I POSTHUSET

- TEXT JENNILIE ISAKSSON FOTO CAMILLA ISAKSSON

Johanna och Andreas charmiga 20-talshem

Den gula drömmen med spröjsade fönster som Johanna och Andreas föll för vid första ögonkastet. Ute i trädgården finns flera syrenbuska­r som sprider en härlig doft under försommare­n.

När Johanna och Andreas fick veta att hans mammas väninnas vänner tänkte flytta spetsade de öronen. Nyfikenhet­en växte när huset som skulle säljas var ett posthus från 1925 – ett riktigt drömprojek­t.

Väninnan beskrev det som ett riktigt Alla vi barn i Bullerbyn-hus med spröjsade fönster, trägolv och högt i tak på landet strax utanför Skövde. –Det lät nästan för bra för att vara sant, så vi tog genast kontakt med husägarna och bestämde träff, berättar Johanna Jansson. Familjen hade varit på bostadsjak­t i närmare ett år och gått på visningar av alla möjliga bostäder, utan resultat. De var nära att buda hem en sommarstug­a i ren desperatio­n, men ångrade sig i sista stund, vilket Johanna är väldigt glad över i efterhand.

– När vi körde in på uppfarten till det här huset tänkte vi först att vi måste ha kommit fel. Vi tappade hakan båda två. Framför oss stod det vackraste hus vi någonsin hade sett – det var drömhemmet vi hade fantiserat om.

BÅDE JOHANNA OCH ANDREAS är hantverkar­e och ville därför ha ett objekt som krävde lite renovering för att sätta sin egen prägel på hemmet. Att det här huset hade enorm potential rådde det ingen tvekan om. Redan efter första titten bestämde de sig för att de ville köpa huset. Över lite kvällsmat kom de överens om ett pris med säljarna och ingick ett muntligt avtal. Vid årsskiftet 2016 till 2017 skrev de på kontraktet och drygt ett halvår senare fick de nycklarna till sitt efterlängt­ade drömhem.

Det 302 kvadratmet­er stora huset som byggdes 1925 är från början ett gammalt posthus med telegraf, men har en gång i tiden även fungerat som flerfamilj­sbo

”FRAMFÖR OSS STOD DET VACKRASTE HUS VI NÅGONSIN SETT”

En böljande sänghimmel från Ellos ramar in parets säng och skapar en mysig och ombonad känsla i sovrummet. För att skapa kontraster har Johanna valt att bryta av de ljusa tonerna med ett loppisfynd­at sängbord i mörkt trä. Tapet från Rusta.

stad. Numera är tvåvånings­huset anpassat för en familj där övre plan består av tre sovrum, ett allrum, toalett samt tre stora kattvindar. På nedre plan ligger ett kök och ett stort skafferi, en intilligga­nde matsal, vardagsrum, gästrum, badrum, tambur, samt en rymlig trapphall. Kontrasten är stor till parets tidigare bostad, då de under ett halvår flyttade in i Andreas mormors gillestuga för att spara pengar när Johanna var mammaledig.

”PLANKORNA HADE SÅN KARAKTÄR ATT VI VALDE ATT BEHÅLLA DEM SYNLIGA”

INNAN DE FLYTTADE IN i sitt nya hus hade de några månader på sig att planera hur de på bästa sätt skulle lägga upp renovering­en och samtidigt kunna bo där. De kom fram till att fixa ett rum i taget för att skapa mindre stress och få mer tid över till familjen. Andreas berättar att de valde att börja med renovering­en av deras sovrum.

–Efter att ha studerat ritningarn­a noga bestämde vi oss för att ta fram den inbyggda murstocken.

När vi började riva väggen och såg att den bestod av bruk, plank, halm, tidningspa­pper och masonit gick det verkligen upp för oss hur gammalt huset var. Vi rev ända till väggplanko­rna, eftersom tanken var att gipsa om för att få en ny och slät vägg. Men plankorna hade sån karaktär att vi i stället valde att behålla dem synliga. Det var en kul och oväntad bonus.

PÅ ÖVRE PLAN har de hittills fixat alla sovrum och toaletten. Nedre plan har även det fått sig en rejäl makeover. Många av väggarna har bredspackl­ats och tapetserat­s eller målats om, och den tidigare vitmålade

trappan har slipats och behandlats med såpa. I trapphalle­n på nedervånin­gen behandlade­s det högblanka trägolvet på samma sätt, men resultatet blev inte som de hoppats.

–Vi tror att det var för mycket harts i golvet vilket resulterad­e i att vitsåpan bara blev träfärgad utan några vita pigment. Då beslutade vi oss för att blanda i en skvätt vit färg i såpan vilket visade sig bli kanonbra!

De har även hunnit med att måla om alla tak och nästan alla spegeldörr­ar. Paret har själva gjort allt jobb förutom en del elarbete som utförts av elektriker. Till och med lilla Nikki har haft snickarbyx­orna på sig och gladeligen hjälpt till. Båda två är nöjda med beslutet att renovera själva. Under arbetets gång har de kommit fram till att de i stor utsträckni­ng vill bevara en del av husets vinda och krokiga karaktärsd­rag. Men allt har inte varit en dans på rosor.

– Det har varit otroligt jobbigt med allt byggdamm! Det spelar ingen roll hur mycket man plastar in dörrar och nyckelhål för dammet letar sig ändå in i varenda liten skrymsle och vrå, det är sånt man får räkna med. Vi är båda överens om att golvslipni­ngen har varit det värsta, både dammässigt och kroppsligt.

NÄR DET KOMMER TILL inredninge­n har Johanna fattat de flesta besluten. Hon säger att hon aldrig har haft någon konkret stil utan går på känsla.

– Om jag gillar en pryl så köper jag den, men jag försöker även känna in rummet genom att möblera om och flytta saker fram och tillbaka.

Eftersom paret vill bevara och stärka husets gamla stuk tycker Johanna att det är extra kul att handla second hand, främst på loppmarkna­der.

– Minst en gång per år bilar vi till kusten och efter vägen finns alltid massor av loppis-skyltar. Jag vet inte hur många gånger jag högt har skrikit ”SVÄNG” och varit nära på att ge Andreas en hjärtinfar­kt, skrattar Johanna.

”JAG FÖRSÖKER KÄNNA IN RUMMET GENOM ATT MÖBLERA OM OCH FLYTTA SAKER”

PLANERNA FÖR HUSET tar aldrig slut och idéerna är många. Nästa projekt är att göra om köket, därefter utsidan.

– Vi har även planer på att byta till höga golvlister och sätta stuckatur i taken, men vi får se när det blir av. Vi är rätt duktiga på att påbörja nya projekt innan vi slutfört ett annat.

 ??  ??
 ??  ?? Till vardags äter familjen vid köksbordet men när de har gäster samlas de gärna i den intilligga­nde matsalen. Matgrupp och taklampa fyndade på loppmarkna­d, barnstol Ikea.
Till vardags äter familjen vid köksbordet men när de har gäster samlas de gärna i den intilligga­nde matsalen. Matgrupp och taklampa fyndade på loppmarkna­d, barnstol Ikea.
 ??  ?? Trägolven och de spröjsade fönstren var några av de detaljer som gjorde att paret föll pladask för huset. I hallen välkomnas man av just dessa detaljer. Pinnsoffa köpt secondhand.
Trägolven och de spröjsade fönstren var några av de detaljer som gjorde att paret föll pladask för huset. I hallen välkomnas man av just dessa detaljer. Pinnsoffa köpt secondhand.
 ??  ?? När paret rev ner väggen för att ta fram den inbyggda murstocken bestämde de sig för att behålla de vackra gamla plankorna synliga. Avlastning­sbord och tamburmajo­r från de förra husägarna.
När paret rev ner väggen för att ta fram den inbyggda murstocken bestämde de sig för att behålla de vackra gamla plankorna synliga. Avlastning­sbord och tamburmajo­r från de förra husägarna.
 ??  ?? Vid renovering­en valde paret att måla och tapetsera om alla rum. På nedre plan är tamburen/hallen och trapphalle­n tapetserad­e i två olika mönstrade tapeter. Rakt fram skymtar gästrummet. Byrå köpt secondhand.
Vid renovering­en valde paret att måla och tapetsera om alla rum. På nedre plan är tamburen/hallen och trapphalle­n tapetserad­e i två olika mönstrade tapeter. Rakt fram skymtar gästrummet. Byrå köpt secondhand.
 ??  ?? Nikkis böcker står samlade i en ärvd sockerlåda nära tillhands bredvid hennes säng. De romerska ringarna liksom sängen är köpta på loppmarkna­d.
Nikkis böcker står samlade i en ärvd sockerlåda nära tillhands bredvid hennes säng. De romerska ringarna liksom sängen är köpta på loppmarkna­d.
 ??  ?? Matsalsbor­det är hemsnickra­t, stolarna är köpta secondhand. Över bordet hänger en vacker kristallkr­ona köpt på Ellos.
Matsalsbor­det är hemsnickra­t, stolarna är köpta secondhand. Över bordet hänger en vacker kristallkr­ona köpt på Ellos.
 ??  ??
 ??  ?? För att ge mer attityd till matsalen är ena väggen målad i en mörkgrå kulör. Den vackra gamla skänken lämnade de förra husägarna kvar.
För att ge mer attityd till matsalen är ena väggen målad i en mörkgrå kulör. Den vackra gamla skänken lämnade de förra husägarna kvar.
 ??  ??
 ??  ?? Johanna gillar kontraster och är inte rädd för att blanda gammalt och nytt, mässing och krom, och olika färgskalor. Soffgrupp Ikea, matta och soffbord från Mio. Ljuskronan är köpt på Ellos, prylhylla fyndad secondhand.
Johanna gillar kontraster och är inte rädd för att blanda gammalt och nytt, mässing och krom, och olika färgskalor. Soffgrupp Ikea, matta och soffbord från Mio. Ljuskronan är köpt på Ellos, prylhylla fyndad secondhand.
 ??  ?? Ute på terrassen står Andreas gärna och grillar. Lilla Nikki mumsar på söta jordgubbar och saftig vattenmelo­n.
Ute på terrassen står Andreas gärna och grillar. Lilla Nikki mumsar på söta jordgubbar och saftig vattenmelo­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden