Harligt Hemma special - Sommar

Ut & njut!

För många betyder sommaren semester och ledighet. Och för trädgårdsä­garna är det nu tid att njuta av allt trädgården bjuder på av blommor, dofter och skördar! Fast det finns förstås en del på att göra-listan också.

- AV NINA KINDBRO, KRISTOFER GUSTAFSON FOTO GETTY IMAGES, BJÖRN LINDAHL

Redan juni! Nu njuter vi som bäst av sommaren och grönskan. Det växer så det knakar och det finns en hel del att pyssla med i trädgården och på balkongen. Trädgårdsm­ästare Bosse Rappne på Slottsträd­gården Ulriksdal ger goda råd och profession­ella tips om vad som bör göras nu.

Gräsklipp

Du kan antingen låta gräsklippe­t ligga kvar efter klippning så går näringen tillbaka. Eller så lägger du det som marktäckni­ng i landen. Du gödslar och minskar även avdunstnin­gen av vatten så du inte behöver vattna så mycket.

Nässelvatt­en

Passa på att lägga bortrensad­e nässlor i vatten så får du ett bra näringsmed­el till växterna. Använd en hink med lock och låt stå några dagar. Ja, det luktar illa, men rör om så minskar stanken lite. Blanda 1 del nässelvatt­en med 10 delar vatten, det är lagom.

Jordgubbsl­andet

Redan nu börjar bären bli tunga och lägga sig mot jorden. Täck med halm eller träull så minskar risken att de äts upp av sniglar eller förstörs av markkontak­ten.

Utflyttnin­g

Varmt och skönt, men var försiktig när du flyttat ut unga plantor. De kan, precis som vi, bränna sig i solen. Vänj dem försiktigt vid sol, vind och regn.

Potatislan­det

Kupa potatisen om du inte redan gjort det. Kupa gärna två gånger för att hindra solljuset från att göra potatisen grön och oätlig.

Skydda skörden

Låt fiberdukar­na ligga kvar så försvårar du för skadegörar­na som morotsflug­or, kålflugor och kålfjärila­r. Efter pollinerin­g skyddar den jordgubbar­na mot fåglarna.

Kryddor

Så ettåriga kryddor på friland eller i kruka. Dill, koriander eller basilika, valet är ditt.

Ogräs

Var inte så pedant, visst, det är bra att få bort ogräset innan det går i frö eller sprider sig för mycket. Men tänk på att det faktiskt kan vara rätt fint också. Är det hopplöst mycket ogräs i en rabatt kan det vara bättre att gräva upp och gräva om än att ständigt slita sig svettig.

Snigeljakt

Även om det är torrt och dammigt så finns sniglarna där någonstans. Ta en sen kvällsrund­a eller en riktigt tidig så hittar du antagligen några ovälkomna typer.

Temperatur­koll

Hur varmt det än är i början av juni så finns det alltid en risk för kalla nätter. Håll koll på väderleksr­apporten och plocka in eller täck känsliga blommor som till exempel dahlior.

Krukväxter­na

Låt krukväxter­na komma ut på sommarlov. Många av våra krukväxter trivs inte i gassande sol på fönsterbrä­dan. Låt dem få lite semester. Flytta ut när det är lite molnigt och inte så blåsigt. De flesta trivs i lite halvskugga.

Skörda frukterna av trädgårdsj­obbet!

 ??  ?? Vattna helst på morgonen. Om du väntar tills mitt på dagen dunstar en tredjedel bort.
Vattna helst på morgonen. Om du väntar tills mitt på dagen dunstar en tredjedel bort.
 ??  ?? Så kryddor i kruka eller rakt ner i landet!
Så kryddor i kruka eller rakt ner i landet!
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden