Harligt Hemma special - Sommar

JUNI

I TRÄDGÅRDEN

-

Plantera nytt

Nu är det perfekt tid att plantera nya perenner, buskar och träd. Trädgårdsb­utikerna är proppfulla av växter och utbudet är stort. Växterna etablerar sig snabbt och klarar vintern mycket bättre om de hunnit växa till sig och rota sig ordentligt.

Lökväxtern­a

Knipsa av frökapslar­na på lökväxtern­a, annars tar de onödig kraft från löken. Försök att härda ut och låt blasten vissna ner helt och hållet, ja det är fult, men du kan binda ihop blasten och försöka gömma den under något annat.

Vattna

Passa på att vattna när det regnar, då tränger vattnet ner djupare och rötterna söker sig neråt. Vattna helst på morgonen, då undviker du att locka fram sniglarna. Vattnar du på dagen dunstar upp till trettio procent av vattnet bort.

Grönsaksla­ndet

Inspektera landet ett par gånger i veckan så du har koll på snigelangr­epp och ohyra. Passa på att luckra upp jorden så att ogräset inte får fäste.

Perennstöd

Höga eller tunga perenner kan behöva stöd. Det finns både enkla varianter och mer arbetade att köpa men det är enkelt att göra egna av pil eller bambu. Sätter du dit stödet tidigt kommer det inte att synas så mycket längre fram.

Vårblomman­de buskar

När de blommat över kan du snygga till dem men beskär inte för hårt, det kan du göra i höst.

Perennpyss­el

När du ändå strosar runt och njuter av trädgården kan du passa på att plocka bort vissna blommor och torra kvistar.

Grönsaksga­llring

Har du sått grönsaker är det bra att gallra så att varje planta får plats att växa. De du rensar bort lägger du i salladen.

Häcken

Runt midsommar är det lagom att klippa häckarna. Använd alltid jordfelsbr­ytare när du använder eldrivna verktyg i trädgården. Var försiktig om du använder häcklippar­e med sladd så du inte klipper av den.

Gräsmattan

Klipp gräset ofta men inte så mycket. Håll gräset 4–5 centimeter, då blir det torktåligt och slitstarkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden