Harligt Hemma special - Sommar

AUGUSTI

-

Nyplantera

I augusti är luften i regel fuktmättad. Buskar, träd och perenner, som kommer i jorden hinner rota sig innan vintern. Varför inte ta tillfället i akt och skapa ny rabatt eller buskplante­ring? Extra viktigt i landets kallare delar att inte vänta för länge.

PLANTERA HÖSTBLOMMA­NDE BUSKAR. Finns krukodlat att köpa som snart är i full blom att njuta av redan i år.

PLANTERA VINTERGRÖN­A VÄXTER som hinner utveckla stadigt rotsystem innan vintern.

REPARERA GRÄSMATTAN. Med en så varm sommar som 2018 var det knappt möjligt att lyckas med gräsmattan. Många blev helt bruna. Men så snart regnet och fukten i augusti kom började gräset växa igen. Reparation­sså om det behövs, nu när jorden är fuktig och varm. Fröna gror snabbt och hinner etablera ordentliga rötter innan vintern. Nyanlagd gräsmatta ska vattnas ofta och lite.

DELA OCH FÖRÖKA VÅRBLOMMAN­DE PERENNER. Gräv upp plantan och putsa bort visset eller dött. Dela plantan − varje del ska ha friska blad och rötter. Jordförbät­tra på plantering­sstället.

Skörda och njut

TOPPA TOMATPLANT­OR så att nya blomklasar inte bildas. Plantan behöver växtkrafte­n till redan befintliga tomater. SKÖRDA KRYDDVÄXTE­R. Repa av blad från stjälkar och lägg på ett galler. Ställ på skuggigt och torrt ställe. Rör dagligen runt tills alla blad torkat och lägg i burk. Dragon, citronmeli­ss, mynta, oregano, rosmarin och timjan till exempel. Basilika, dill och persilja är bättre att frysa in i stället.

TA HAND OM SOMMARBLOM­MORNA. Ta bort det som är visset. De fortsätter sätta nya knoppar om du sköter dem. Vattna och gödsla minst en gång i veckan och plocka bort överblomma­t.

 ??  ?? Tid att torka eller frysa in kryddorna.
Tid att torka eller frysa in kryddorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden