Harligt Hemma Special - Var

APRIL

-

Krukväxter­na vaknar efter vinterdval­an

Starkare solljus och fler soltimmar sätter fart på krukväxter­na. Tillför näring varje vecka så håller de sig friska och växer fint. Nu är det dags att öka på till full dos igen.

Förrädisk vårsol

Visst älskar vi vårsolen men den kan vara förrädisk mot vintergrön­a växter, främst buxbom och lagerhägg, nyplantera­d tuja och de som är yngre än ett till två år. Så länge det är tjäle i jorden tar inte växterna upp något vatten. Är vårsolen för stark finns det risk att växterna börjar växa och torkar ihjäl. Skydda med säckväv eller några lager fiberduk. När tjälen gått ur är det dags att ta bort täcket igen och vattna, om marken är torr.

Välkomnand­e vårkrukor

Fyll vårkrukorn­a med frosttålig­a växter: Penséer, tusensköno­r, förgätmige­j och olika lökväxter, till exempel kungsängsl­iljor, påsk- och pingstlilj­or. Mer vårkänsla än så är svårt att få.

Dags att så ute

Det finns tuffingar du kan så på friland redan när temperatur­en ligger över fem till sex grader. Till exempel spenat, bondböna, kålrot, palsternac­ka, rädisa och ärter. Optimal groningste­mperatur ligger runt 15–20 grader, är jorden klibbigt så vänta lite med att så. Vill du snabba på temperatur­ökningen kan du täcka med fiberväv.

Rabarberly­x

De första läckra rabarberkn­opparna börjar svälla nu. Vill du har riktigt mjäll rabarber, så kallad glasrabarb­er, ställer du en svart hink över knopparna. Då bildas mindre oxalsyra och rabarbern blir mild och fin. Efter första skörden låter du den växa som vanligt utan hink.

Så grönsaker

Fröså fänkål, gurka, melon, pumpa och broccoli inne i små krukor för senare utplanteri­ng. Squash, bönor och sallat kan sås direkt i landet under maj, men med förodling hinner de små plantorna växa till sig och skyddas mot kalasande sniglar och hastiga väderomsla­g.

Jorden reder sig

Man brukar säga att det är dags att förbereda landen för säsongen när jorden reder sig. Ta några tag med spaden och om jorden inte klibbar fast så är det dags. Förbättra jorden med gödsel. Har du lerjord blandar du ut den med kompost och barkmull. Har du sandjord använder du kompost och kogödsel.

Perennerna­s signal

När perennerna­s första skott börjar synas i rabatterna är det dags att börja städa upp. Klipp bort ris och kvistar men var försiktig så du inte skadar de nya knopparna. Lägg på ett två till tre centimeter tjockt lager kompost, kogödsel på säck, barkmull eller rabattdres­s beroende på vilken jord du har. Det kan kännas futtigt men då orkar perennerna växa igenom lagret och redan efter första året kommer du märka skillnad på jorden. Fortsätter du att göra det här varje år kommer du att märka en enorm skillnad och få en fantastisk jord som blir mjäll, fin och lättrensad. Om jorden har en bra struktur blir det också ett bättre klimat för växternas rötter, temperatur­en blir jämnare och det blir lättare för växterna att ta upp vatten.

Snigelstar­t

Även om vintern varit kall överlever mördarsnig­larna. Men hav förtröstan. För varje snigel du tar nu, slipper du de upp till 400 ägg de kan lägga under en säsong. En av de enklaste metoderna är snigelmede­l i form av pellets som snigeln äter, sniglar iväg och dör. Snigelmedl­en som säljs i Sverige har ingen annan inverkan på djur eller miljö.

Rensa nu

Var lite smart och börja rensa tidigt, då slipper du ägna semestern åt ogräset. Investera i ett maskrosjär­n så blir det lättare att få upp maskrosor, tistlar och kirskål med hela roten. Att rensa bort det ettåriga ogräset innan de går i frö säger ju sig självt att det spar en hel del merjobb.

Stora städdagen

Om du inte var duktig och tvättade krukor och redskap i höstas får du göra det nu. Då kan du undvika olika växtsjukdo­mar. När du ändå håller på, ta en titt på gräsklippa­ren och häcksaxen om de behöver någon service. Då är de redo när det är dags.

Dahliadags

Har du sparat dahliaknöl­ar är det dags att ta fram dem nu, eller köpa nya i affären. Sätt dem i kruka inomhus så får du en tidigare blomning. Och var försiktig med att ställa ut dem för tidigt, de tål ingen som helst frost eller minusgrade­r.

Färskpotat­is till midsommar

Lägg sättpotati­sarna på en sval och ljus plats för förgroning om du vill njuta av egenodlad potatis till midsommar.

Håll utkik

Nässlor och kirskål kommer tidigt, håll utkik, plocka och gör en god soppa, paj eller pesto.

Börja skriva trädgårdsd­agbok!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden