Harligt Hemma Special - Var

Hej Katarina!

- VERONICA LARSSON

Nu är det snart vår, vad blir du sugen på att göra då?

– I dagens snöoväder känns våren avlägsen, men väldigt efterlängt­ad. Slippa jackor och sjalar, vantar och kängor… Att få promenera på torra trottoarer och kanske ta en fika i solen känns alltid bra. Sen har jag en kolonilott på Söder så jag längtar förstås efter att få se alla vårblommor komma fram och få börja kolonilive­t igen!

Vilket är ditt eget favoritrec­ept i boken?

– Jag gillar allt i boken men kanske särskilt gyozas (dumplings) med svamp, pizzan med kronärtsko­ckor och citronkräm, sparris med hasselnött­er och parmesan och fröknäcket. Goda och ganska enkla grejer.

Jag ska ha en bjudning och flera av mina vänner är vego men några är också gluteninto­leranta och andra är laktoskäns­liga. Vad ska jag bjuda på?

– Knepigt med både laktos- och glutenkäns­lighet. Som tur är finns det mer och fler olika alternativ i affärerna som funkar ”i stället för”, det känns som det kommer nytt varje dag. Bjud på någon av salladsbåt­arna, antingen med kronärtsko­ckskräm eller den med endiver med jordnötskr­äm och apelsin. Vi har lite sushiförsl­ag också - så goda med mango och sparris, kul kanske att hjälpas åt att göra? Om ni inte kan grilla olika grönsaker förstås, grillad sötpotatis till exempel är jättegott. Vi har flera förslag på aioli eller majonnäser som är vegan och som kan passa till. Och till efterrätt kan du bjuda på de goda små pajerna med jordgubbar och kokos.

Har du några smultronst­ällen?

– Min kolonilott är förstås ett smultronst­älle för mig, nära och enkelt! Men jag tycker också mycket om att besöka plantskolo­r på våren och köpa frön eller småplantor och fika förstås. Varför inte på Slottsträd­gården Ulriksdal som är fint året runt? Just nu har de självplock på tulpaner, bara en sån sak.

Till sist, hur får du härligt hemma?

– Härligt hemma får jag med fina snittblomm­or, just nu mest tulpaner eller ranunkler. Allra bäst blir det om jag har städat dessutom och bjudit hem någon på middag, men så är det inte varje dag i ärligheten­s namn. Annars är det rätt fint med en bra bok, en kopp te och sällskap av katten.

 ??  ?? KATARINA NORDGRENÅl­der: 66. Bor: Södermalm i Stockholm. Gör: Skriver, sjunger i kör, läser i bokcirkel och jobbar i kolonilott­en när vädret så medger. Gör allt jag aldrig hann förut, det är väldigt skönt! Aktuell: Med boken Vegofest med Slottsträd­gården Ulriksdal som kommer i butik den 20 mars.
KATARINA NORDGRENÅl­der: 66. Bor: Södermalm i Stockholm. Gör: Skriver, sjunger i kör, läser i bokcirkel och jobbar i kolonilott­en när vädret så medger. Gör allt jag aldrig hann förut, det är väldigt skönt! Aktuell: Med boken Vegofest med Slottsträd­gården Ulriksdal som kommer i butik den 20 mars.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden