Harligt Hemma Special - Var

BLI DIN EGEN FLORIST

Floristen Christoffe­r Broman ger sina bästa tips

- AV MAYA ROTANDER FOTO STEFAN JERREVÅNG

FLORISTENS BÄSTA TIPS SATSA PÅ BRA VASER

Det viktigaste är att ha bra vaser att ha blommorna i. Oftast har man för stora och vida, vilket gör det svårt att skapa snygga buketter. Köp roliga små vaser på loppis.

KÖP LÖSA BLOMMOR

Köp hellre lösa blommor hos floristen och bygg din egen bukett hemma direkt i vasen. En luftig, lite spretigare variant är lättare att få till än en låg, knubbig.

SE UPP MED BAKTERIER!

Ha alltid rena vaser! Bakterier i vattnet förkortar blommornas hållbarhet.

SNITTA OCH BYT VATTEN

Snitta blommorna med långa snitt och sätt dem i rikligt med vatten – till hälften eller lite mindre av stjälken. Mjuka stjälkar vill ha kallt vatten och de mer vedartade, som rosor, syren och magnolia, vill ha varmare vatten. Byt vatten ofta!

UNDVIK VÄRME

Se upp med varma element och soliga fönster, det förkortar livslängde­n på blommorna.

GÅ PÅ KÄNSLA!

En bukett behöver inte hålla i flera veckor! Köp något du verkligen gillar, istället för att tänka på det praktiska. Personlige­n tycker jag att tulpaner är fina på egen hand, så de får dra iväg på höjden och leva sitt eget liv, utan att de andra blommorna stannar kvar nere vid vaskanten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Smart!Arrangera några små vaser på en bricka och sätt ner de blommor som fortfarand­e är fina när resten av buketten vissnat.
Smart!Arrangera några små vaser på en bricka och sätt ner de blommor som fortfarand­e är fina när resten av buketten vissnat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden