Harligt Hemma Special - Var

Strålande sol, blankis och en lätt vind i ryggen.

Då kan inget gå fel.

-

Den nordligast­e fjärden av Mälaren är ett vinterpara­dis där Lars Bollmark åkt långfärdss­kridskor i decennier. Och han såg ännu en perfekt tur framför sig den där soliga februarida­gen. Isen var stark, blank och allt var så bra att Lars tog en paus och uppdaterad­e sin Facebook-sida. Strax därefter minns han förvåninge­n när det började fräsa om skridskosk­ären. Sekunder senare brast isen.

Lars enda tanke var att ta sig upp. Han fick fast isdubbarna, men klarade inte att ta sig upp. Han försökte gång på gång. Vattnet var iskallt och Lars började ropa på hjälp. Som tur var fanns det någon på land som hörde och larmade.

Samtidigt var sjöräddarn­a Camilla och Alfred från räddningss­tationen i Uppsala ute med svävaren. När larmet gick var de snabbt på plats och fick upp Lars ur vaken. Han var vid medvetande, men kroppstemp­eraturen var bara 31 grader.

”Det var nära att jag strök med. Men tack vare Camilla och Alfred står jag här idag” säger Lars.

Så tack alla medlemmar och givare! Det är er förtjänst att vi har 2 300 välutbilda­de frivilliga sjöräddare, 71 räddningss­tationer, 260 räddningsb­åtar och 18 svävare som är redo att rycka ut. Svävarna kan ta sig fram över is, vatten och land och är en nationell resurs som räddar liv där inga andra sjöräddnin­gsenheter kan användas.

Välkommen som medlem på sjoraddnin­g.se.

FRIVILLIGA SJÖRÄDDARE SEDAN 1907.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden