Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Hantera stress

-

Resan till jobbet gör dig så irriterad att du kommer dit på dåligt humör nästan varje dag

Du är inte ensam. Den genomsnitt­liga bilpendlar­en slösar årligen omkring 42 timmar av sin tid i rusningstr­afiken, enligt Texas A&M Transporta­tion Institute (TTI). Det bästa alternativ­et är att istället cykla till jobbet. Enligt en studie i tidningen Preventive Medicine är bilpendlar­e 13 procent mer benägna att rapportera koncentrat­ionssvårig­heter jämfört med personer som cyklar eller går till jobbet. Om det inte är ett alternativ att cykla måste du ta reda på så mycket det bara går om vägen till och från jobbet. Rusningstr­afiken är, enligt TTI, som värst omkring kl. 08 och kl. 18. Trafikappa­r som Waze och Inrix kan hjälpa dig att avgöra vilka tider som är bäst för att slippa köer. Bonus: Börjar du dyka upp tidigare på jobbet kanske du ökar chanserna att chefen lägger märke till dig eller att du får den där välförtjän­ta befordran.

Att göra-listan blir aldrig mindre, oavsett hur hårt du jobbar

Sluta upp med att försöka multitaska. Prioritera istället punkterna på listan efter hur viktiga de är. Jobba sedan med det viktigaste tills det är helt klart, säger Mark Cropley som är professor i hälsopsyko­logi vid University of Surrey i Storbritan­nien.

Du får jämt nya mejl som måste besvaras

Att konstant kolla din inkorg kan sänka ditt funktionel­la IQ med nästan 20 poäng, enligt en brittisk studie. Så stäng av notifikati­onerna och kika istället in vid fyra eller fem specifika tidpunkter under dagen, säger David Posen som är författare av Is Work Killing You? Varje gång du kollar, läs igenom alla nya mejl och svara antingen på dem omedelbart eller flagga dem för ett senare tillfälle, och fortsätt sedan att jobba. Du kommer att få mer gjort och oroa dig mindre.

Du kan inte sluta tänka på jobbet när du går hem

Kläder kan göra en stressad. I en studie vid Northweste­rn University var personer som bar labbrockar mer uppmärksam­ma och fokuserade på sitt jobb än de som bar sjaskiga målarrocka­r. Samma sak kan ske när du tar på dig din jobbunifor­m. ”Du fastnar i arbetsläge”, säger Cropley. Så med start i morgon, byt till en annan outfit efter jobbet. Det kan vara träningskl­äder eller något som passar att leka med barnen i. Den enkla förändring­en kommer hjälpa dig att mentalt träda in i en ny fas av din dag.

Dina räkningar växer i snabbare takt än du hinner betala

Här är den tre-stegs-plan för att ta dig ur räntefälla­n. ”Överför alla dina skulder till ett nytt konto med så låg ränta som möjligt,” säger Farnoosh Torabi som är författare av Psych Yourself Rich. Vissa debiterar ingen ränta under de 15 första månaderna. Därefter tar du reda på hur mycket du

behöver betala varje månad för att nolla skulden innan du måste börja betala ränta. Sätt det beloppet som en stående transaktio­n varje månad. Klipp slutligen alla dina kreditkort och betala dina inköp med kontokort eller kontanter tills din skuld är helt betald.

Du är den som alltid stannar längst på kontoret, men ingen märker det

Visst kan det ibland vara positivt för karriären att bli uppmärksam­mad när du jobbar sent. Men hårt arbete som strategi kan slå tillbaka. Enligt forskning vid Stanford dalar din produktivi­tet när du når 50 arbetstimm­ar i veckan. Om du stämplar ut vid en rimlig tid kan det ändå resultera i att du får lika mycket arbete gjort – och dessutom får mer tid att spendera på annat.

 ??  ??
 ??  ?? Det är möjligtatt undvika jobbrelate­radstress. Faktum är att du sannolikt kommer prestera bättre när du inte är uppstressa­d.
Det är möjligtatt undvika jobbrelate­radstress. Faktum är att du sannolikt kommer prestera bättre när du inte är uppstressa­d.
 ??  ??
 ??  ?? Att prova en ny träningsfo­rm eller anmäla dig till en tävling kan vara den sporre du behöver för att uppnå dina hälsomål.
Att prova en ny träningsfo­rm eller anmäla dig till en tävling kan vara den sporre du behöver för att uppnå dina hälsomål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden