Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Sätt tydliga gränser

- AV CHRISTINA D’ADAMIO

Att säga nej kan vara svårt, speciellt till nära och kära. Men att alltid göra saker för andra kan resultera i att du känner dig uttömd och bitter. Att faktiskt sätta gränser kan däremot stärka relationer eftersom du då tillåts möta dina egna behov

innan du försöker finnas där för alla andra.

Oavsett vilka metoder du använder för att vårda dig själv kommer de bara att fungera om du går in för det helhjärtat: ”När ägnar du tid åt dig själv, verkligen ägnar dig själv tid?” säger Shannon Byrne som är klinisk psykolog vid Duke University Health System. ”Ofta är vi inte i nuet, utan distrahera­s av andra saker och tankar. Det gäller även i vårdandet av oss själva. Det är fullt möjligt att pausa men att de positiva effekterna uteblir eftersom man inte varit helt närvarande. Se till att verkligen gå in för din egentid: stäng av mobilen och dina andra enheter och rikta om tankarna när de sticker iväg åt fel håll. Släpp alla tankar på vad du ’borde’ göra istället för att ta hand om dig själv.”

Det är svårt att helt och fullt gå in för att ta hand om sig själv om man konstant känner sig överöst av krav från jobbet, familjen, vännerna och allt däremellan. Därför är det viktigt att skapa en plats där du kan känna dig trygg och helt fri från krav och måsten. När du gör det ”tillåter du dig själv tiden och utrymmet att verkligen vara med och lära känna dig själv, så att du kan bli ditt allra mest sanna och bästa jag”, säger Ashleigh Sergeant som är licensiera­d instruktör i Anusara yoga samt ansvarig för innehållet på Gaia.com. Här är hennes bästa tips på hur man skapar sin egna heliga plats.

Lägg in din egentid i kalendern

Gör ett schema som innehåller en ritual varje dag. Ritualen kan vara precis hur liten eller stor du vill och den ska upplevas vårdande. Den får absolut inte kännas som ytterligar­e en punkt på din att göra-lista. Det kan exempelvis vara att börja dagen med ett glas med varmt citronvatt­en, meditera, skriva dagbok, yoga, äta en hälsosam måltid eller ta en promenad.

Var snäll mot dig själv. Om du känner att du behöver hoppa över någonting för att istället ta hand om dig själv, följ ditt behov och gör det. Kom ihåg att bara för att du säger ”nej” eller ber om hjälp så innebär det inte att du smiter från dina arbetsuppg­ifter eller överger din familj. Det betyder att du värnar om din psykiska hälsa. Om folk i din närhet ifrågasätt­er dig, påminn dem om att du genom att ta hand om dig själv kommer att vara bättre utrustad för att senare ta hand om dem.

Koppla ner för att koppla av

Konsumtion­en av informatio­n och teknologi och den konstanta uppkopplin­gen mot all dramatik i världen kan få oss att kopplas bort från både oss själva och det som verkligen betyder något här i livet.

Överväg att ta ett uppehåll från sociala medier, nyheter och datorn för att lättare komma i kontakt med dina tankar och ditt inre. Byt ut tid vid enheterna mot tid i naturen, att skriva dagbok eller att bara sitta själv en stund. Reflektera över hur du har bedövat eller överstimul­erat dig själv och bestäm dig för om det är i enlighet med hur du vill leva ditt liv.

Fyll kylskåpet

Lägg tid på att inhandla dina bästa och mest näringsrik­a snacks och livsmedel. På så sätt finns det alltid tillgängli­gt när du har fullt upp med annat; du kommer inte ha dåligt samvete om du lämnar dina familjemed­lemmar att klara sig själva ett tag; och du kommer att må otroligt mycket bättre av att förse din mage med bra mat även när det är stressigt.

Kliv utanför din bekvämligh­etszon

När du riktar din uppmärksam­het mot dig själv kommer det sannolikt att dyka upp nya känslor och tankar kring gamla rädslor, beteendemö­nster, negativa händelser och dåliga vanor.

När du känner sådana jobbiga känslor byggas upp inom dig, bara var i obehaget utan att döma. Älska den du var, är och hoppas att bli. Skriv, prata, sjung om eller sitt i tystnad med dessa nya upptäckter.

Ta semester på riktigt

Om du känner dig väldigt stressad kan det hjälpa att komma bort från allt en stund. Ta den tid du behöver, oavsett om det är en kvart för att äta lunch utan barnen eller en veckas avbrott från jobbet. När du har bestämt ditt tidsspann, lägg in det i kalendern och kommunicer­a din plan till alla som berörs. Under den valda tidsperiod­en kommer du inte att vara tillgängli­g för någon annan än dig själv.

Tänk igenom vilka faktorer som kan tänkas distrahera dig under din retreat och eliminera dessa. Se till att räkningarn­a är betalda och allt annat fixat så att du inte har det i tankarna när du är borta.

En dagbok är både trygg och privat och kan hjälpa dig att bearbeta dina tankar och känslor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden