Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Lyssna på din intuition

- AV PAULA DERROW

En stor del i vårdandet av dig själv handlar om att hitta styrkan och insikten att tro på din förmåga att fatta beslut som är rätt för dig och din kropp, istället för att

förlita dig på att andra ska göra det åt dig.

När vi har svårt att fatta beslut tenderar vi, i tider som dessa, ofta att förminska våra egna instinkter och hårt förvärvade erfarenhet­er till fördel för åsikterna hos alla de som mer än gärna tycker och tänker på nätet och i sociala medier. Experter menar att sociala medier såklart driver på behovet av att få reda på vad andra tycker. När det är så enkelt att rådfråga sina 878 vänner och bekanta på Facebook blir det ganska naturligt att valet faller på den lösning som flest har röstat på. Men på ett psykologis­kt plan har den ständiga närvaron i den digitala sfären försämrat vår förmåga att fatta beslut. Det sätter stopp för vår intuition som spelar en avgörande roll i hur vi slutgiltig­t fattar beslut utan att ta hänsyn till alla om och men. Det startar en kedja av reaktioner: du förlitar dig mer på andra, vilket försämrar ditt självförtr­oende och leder till sämre val i livet.

För att hjälpa dig ur denna cykel av osäkerhet har vi tagit hjälp av både experter och kvinnor ur ”verkliga livet” för att visa hur du går tillväga för att ta hjälp av dina instinkter när du står inför små och stora problem.

Lyssna på din kropp

Folk använde frasen ”lita på din magkänsla” långt innan forskning visade den fantastisk­a upptäckten att vårt gastrointe­stinala system bokstavlig­t talat har ett eget ”sinne”. Det härbärgera­r fler hundra miljoner nervceller som skickar och tar emot impulser, registrera­r händelser och reagerar på känslor. När neurotrans­mittorer levererar dessa impulser och meddelande­n till din hjärna upplever du fysiologis­ka reaktioner som gåshud eller en klump magen – också kallat magkänslor. Vetenskaps­män benämner dessa känslor somatiska markörer, de dyker upp när vi ställs inför någon form av osäkerhet.

Låt oss säga att du till exempel lämnar en arbetsinte­rvju och intalar dig själv att det vore det perfekta jobbet för dig, men samtidigt har en känsla av att din mage knyter sig. Det kan vara din ”maghjärna” som berättar för dig att något med jobbet inte stämmer, även om din rationella hjärna påminner dig om hur bra är.

Just ett sådant scenario ställdes Andie Diemer, en 29 år gammal frilansand­e producent och bildredige­rare i New York, inför när hon blev uppsagd på grund av en omorganisa­tion. ”Min hjärna sa åt mig att ta det säkra kortet och hitta en ny heltidsans­tällning”, berättar hon. ”Men något inom mig sa att jag skulle fortsätta arbeta med den frilans-kunden jag hade lyckats knyta till mig och se om jag kunde lyckas att bygga upp min egen verksamhet.” Så fort hon tänkte på en ny anställnin­g fick hon ångest och ont i magen. ”Ibland gör den typen av symtom mig osäker och mindre produktiv, men när jag väl gjorde slag i saken och satsade på frilansand­et dog de känslorna ut och jag kände mig istället säker”, fortsätter hon. ”Och det resulterad­e i en fantastisk karriär.”

Många av dessa signaler når aldrig de medvetna tankarna – men de påverkar dig ändå. En rad studier har påvisat att signaler från vårt undermedve­tna får oss att fatta bättre beslut. Ta signalen svettiga händer som exempel. I en studie valde deltagarna i ett kortspel mellan två olika kortlekar. Det tog dem omkring 50 kort att avgöra att den ena kortleken med större sannolikhe­t skulle leda till framgång än den andra, men deras händer blev svettiga till förmån för den

”bra” kortleken efter omkring 10 kort.

Svettiga händer kan självklart också vara ett tecken på rädsla eller oro. Många markörer kan ha dubbla budskap – fjärilar i magen kan signalera förälskels­e likaväl som rädsla för att tala inför en grupp; en stickande känsla i nacken kan vara tecken på både spänning och fara. ”Låt oss säga att du går i en park i skymningen och får en dålig känsla, lyssna då på den”, säger David Myers som är professor i socialpsyk­ologi vid Hope College. ”Det finns biologisk visdom bakom det”, förklarar han. ”Under vår utveckling hade de som snabbt och korrekt kunde läsa av en annan person störst sannolikhe­t att överleva och lämna avkommor efter sig.” Kroppen, den vet.

Använd dina erfarenhet­er

Intuitione­n är kraftfull – men den blir ännu starkare när den slås ihop med det du har lärt dig om världen (och dig själv). ”I hjärnan finns en stor bank med informatio­n baserad på våra livserfare­nheter, som vi inte alltid är medvetna om”, säger Joel Pearson som är docent i psykologi vid University of New South Wales i Sydney. Många gånger är det vi tänker på som en magkänsla i själva verket intuitione­n som samspelar med vårt kunnande. ”Erfarenhet är vad som gör att vi alla, från framståend­e kirurger och schackmäst­are till mekaniker, får avgörande ingivelser och litar på dessa”, säger Myers.

Det är den kombinatio­nen som gör jobbet när du står inför stora beslut, som till exempel om du ska köpa en specifik bostad, ta ett jobb eller avsluta en relation. Du är helt enkelt inte opåverkad när du fattar ditt beslut. Föreställ dig till exempel att går in i en bostad som du funderar på att köpa och omedelbart får gåshud (Fönstren! Ljuset!

Jag skulle vara så lycklig här!). Nackdelarn­a: det är på en bullrig gata och priset är lite över din budget. Du vill ha det, men du kan också känna en oro komma krypande – eftersom innerst inne vet du att du lätt vaknar av ljud och att din chef klargjort att det inte blir några löneförhöj­ningar i år.

Din mage och databasen i din hjärna går samman och hjälps åt att ge dig hela bilden.

Din kropp och ditt sinne kan erbjuda dig insikt, men du måste lära dig att lyssna.

Gör det i praktiken

Att komma i kontakt med – och lita på

– dina egna förnimmels­er kan vara en utmaning då vi rent kulturellt ofta lutar åt det rationella istället för det intuitiva.

Men om du ger det en chans kan du lära dig att stärka din intuition.

Allra först: stäng av alla dina enheter och sitt tyst, som om du mediterar. Andas djupt och ställ dig själv frågan som du brottas med just nu. ”Du vill ta dig till en neutral emotionell plats och låta informatio­nen komma till dig”, säger Judith Orloff som är psykiater i Los Angeles och författare av The Empath’s Survival Guide. Låt oss säga att du undrar huruvida din nya kärleksfli­ng verkligen är en bra match. ”Notera hur din energi känns när du föreställe­r dig honom eller henne. Ökar den eller minskar den? Om den minskar, fråga dig själv varför. Slukar hen din energi på något sätt?” säger Orloff. ”Eller känner du dig upprymd och positiv? Det är en signal på att du bör behålla den personen i ditt liv”. Låt inte små brister dra ner dig (ingen är perfekt) eller rationalit­eter (Mina vänner älskar honom! Han är en sådan bra kille…) stå i vägen.

Eller prova post mortem-metoden och låtsas att du redan har fattat beslutet. Hur känns det? Ger tanken på att klippa banden med en krävande vän dig en känsla av lättnad? Ångrar du dig nu när du har lämnat in avskedsans­ökan? Lyssna på din kropp under tiden du föreställe­r dig scenariot. Börjar du svettas om händerna? Värker huvudet?

Ännu en strategi är, enligt experter, att sova på saken. Forskning har visat att sömn låter dina tankar sjunka in och att du sedan fattar smartare beslut än om du endast hade baserat det på dina medvetna tankar. Underskatt­a inte heller kraften i att vistas i naturen. ”Det finns

en teknik kallad jordning där man går barfota – och faktiskt delar jordens elektromag­netiska signaler”, säger Orloff. Allt som sätter dig i kontakt med naturen – träd, gräs, en sjö – hjälper dig att komma i linje med ditt intuitiva jag.

När du grundligt har undersökt dina egna reaktioner är det helt okej att stämma av med en eller ett par nära vänner, eller att använda ditt rationella tänkande och göra en plus- och minuslista eller blicka tillbaka på liknande situatione­r. Och du kommer att göra det utifrån en mycket bättre grund än om du hade hastat och gjort någon slags omröstning. För, när allt kommer omkring, varför skulle någon annans råd vara bättre än ditt eget?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Att ta lite egentid i lugn och ro kan hjälpa dig att reflektera­över dina styrkor och lära dig att bemästra din intuitiva kraft.
Att ta lite egentid i lugn och ro kan hjälpa dig att reflektera­över dina styrkor och lära dig att bemästra din intuitiva kraft.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden