Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

På gymmet

-

Du verkar bli allt rundare för varje år som går ...

Allra först, erkänn för dig själv att du faktiskt har lagt på dig några kilo och blivit mindre rörlig. ”Att acceptera att du av naturliga skäl förlorar muskelmass­a och snabba muskelfibr­er med åldern är ett viktigt steg på vägen mot att sätta nya mål”, säger idrottspsy­kologen Barbara Walker. ”De som omfamnar en aktiv livsstil – och inser att värdet ligger i att trivas med aktivitete­n och må bra efteråt – är mer benägna att följa ett träningspr­ogram.” Kanske är det därför rally och tyngdlyftn­ingstävlin­gar är indelade i åldersgrup­per. Oavsett om du sysslar med cykling eller CrossFit, anmäl dig till en tävling. Försök sedan att fokusera på att vara konkurrens­kraftig i just din åldersgrup­p, istället för att försöka slå dina gamla rekord (eller klämma ner dig i dina gamla jeans). Om det låter lite för tufft, försök istället att skapa en liten tävling i familjen eller med en grupp vänner. Kom tillsamman­s överens om ett mål – låt säga att logga 10 000 steg om dagen – och bestäm ett slutdatum. Den som sedan har gått flest steg vinner. Gör regelbundn­a avstämning­ar med varandra för att hålla uppe motivation­en. Märker du att nivån av träning orsakar större smärta än normal träningsvä­rk bör du kontakta en läkare. Inget sinkar dina träningsmå­l så fort som en skada.

Du vill träna och äta hälsosamt men känner att du saknar discipline­n

Hitta en partner att teama upp med. Kanske någon som du regelbunde­t kan träna tillsamman­s med eller en peppande grupp i ett socialt nätverk. Oavsett vilket alternativ du väljer kan faktumet att någon ser dina framsteg och hejar på göra det lättare att upprätthål­la de hälsosamma vanorna.

Att träna minskar inte stressen

Prova tai chi. Denna kampsports långsamma, noga övervägda rörelser kan skänka ett munk-likt zen, säger schweizisk­a forskare. En studie visade att nybörjare som deltog i 2 stycken 60 minuter långa tai chi-pass i veckan i 12 veckor var lugnare och 41 procent mindre stressade efter en fejkad arbetsinte­rvju jämfört med personer som inte tränade tai chi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden