Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Förstorar upp det negativa

-

KÄNNETECKE­N: Du har ett skarpt öga för negativa detaljer, och du tenderar att förstora upp dem tills allt positivt – och allt sammanhang – faller bort.

BEKÄMPA DET: Tvinga dig själv att istället lista tre bra saker. (Desserten blev inte den bästa, men kom ihåg hur mycket gästerna älskade risotton.) ”Om den negativa tanken fortsätter att komma tillbaka, tänk, säg eller till och med skrik ordet ’Stopp!’,” råder Sonja Lyubomirsk­y som är professor i psykologi vid University of California i Riverside.

BLI FRI FRÅN DET FÖR GOTT: När den här sortens tänkande dyker upp kring mer permanenta saker, som din kroppsuppf­attning eller ditt äktenskap, prova det här. Skriv ner din negativa tanke på ett papper, skrynkla ihop pappret och släng det. I en studie vid Ohio State University hade personer som skrev ner negativa saker om sina kroppar och sedan slängde anteckning­arna en bättre kroppsuppf­attning efter en tid jämfört med personer som behöll sina papper. ”De gjorde sig av med tankarna rent fysiskt, men det var som att de gjorde sig av med dem mentalt också”, säger Richard Petty som är medförfatt­are av studien samt professor i psykologi vid universite­tet.

 ??  ??
 ??  ?? När du fokuserar på de bra bitarna i ditt liv känns de negativa inte alls lika viktiga längre.
När du fokuserar på de bra bitarna i ditt liv känns de negativa inte alls lika viktiga längre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden