Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

UPP OCH HOPPA!

-

Det här är ett stort problem, eftersom sömn kan vara det enskilt bästa sättet att läka både kroppen och sinnet. I studier har dålig sömn blivit kopplat med allt från sänkt ämnesomsät­tning till Alzheimers.

Alla dessa kvinnor som vaknar om nätterna tillbringa­r mindre tid i djupsömn, vilket är det djupaste stadiet utanför REM-sömn (även kallad drömsömn). Och det kopplas mer och mer till hjärnhälsa, minne och inlärning och är ”nödvändigt och oersättlig­t för fysiskt och psykisk välbefinna­nde”, säger Neil Kline som är internmedi­cinsk läkare och vd för American Sleep Associatio­n. Kanske är mängden djupsömn till och med viktigare än hur många timmar du sover. Uppstyckad sömn kan göra det svårare att nå och stanna i djupsömn, vilket innebär att du sannolikt inte får lika mycket nytta av de timmarna du faktiskt sover. Och eftersom djupsömnen främjar sammanhäng­ande sömn är störd sömn ett problem som kan upprepas varje natt.

Varför är det så svårt för kvinnor att få en natts ostörd sömn? Till att börja med är vi ofta mer benägna att ordna med omvårdnade­n av barnen på kvällen och att väckas av stress. Dessutom är sömnapné underdiagn­ostiserat och blir allt vanligare bland kvinnor. Framförall­t tenderar vi att tillgodose våra partners sömnbehov framför våra egna och accepterar därför att vakna under natten snarare än att vända oss till dem, säger Marc Leavey som är sömnspecia­list vid Mercy Medical Center i Baltimore. ”Jag träffar ofta kvinnor som sätter sina egna sömnbehov i andra hand för att undvika konflikter”, säger han. Vår trötthet letar sig sedan inåt och skapar ångest och förvärrar andra psykiska problem. ”Kvinnor måste komma ihåg att prioritera sitt eget välbefinna­nde först”, säger Huffington som är författare av The Sleep Revolution. ”Det är som de säger ombord på flygplan: i händelse av en nödsituati­on, ta på dig din egen syrgasmask innan du hjälper andra”.

Men vi vill förmedla att du inte behöver leva på det här sättet! Därför har vi läst dussintals studier och intervjuat de bästa sömnexpert­erna och tagit fram en plan för hur du kan frigöra dig från de värsta faktorerna som stör din sömn.

 ??  ??
 ??  ?? Om du är en av de miljoner kvinnor som tampas med sömnlöshet, kom ihåg att du kan hitta enlösning som fungerar för dig.
Om du är en av de miljoner kvinnor som tampas med sömnlöshet, kom ihåg att du kan hitta enlösning som fungerar för dig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden