Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Lugnande för hjärnan

-

För att leda kroppen in i sömn behöver du ha en långsam, jämn puls – under 60 slag per minut – och var fri från tankar som rusar. Ta till något av dessa knep innan du lägger dig; det är bevisat att samtliga lugnar och får dig att sova igenom natten.

Skriva. Anteckna de tre största stressfakt­orerna i ditt liv tillsamman­s med en åtgärd för varje. Bara att erkänna dem på detta sätt hjälper till att sätta stopp för oproduktiv­t grubblande och tillåter ditt sinne att stänga av.

Fixa en orgasm. En orgasm hjälper dig att somna genom att frisätta hormonet oxytocin (som motverkar stresshorm­oner) och även serotonin och noradrenal­in

(som hjälper kroppen att ta sig in i stadierna av djupsöm och REM-sömn).

Prova en progressiv avslappnin­gsövning.

Börja vid fötterna och arbeta dig uppåt genom att spänna och slappna av varje område i några sekunder, tills du når toppen av ditt huvud. Denna teknik gör dig medveten om hur både ansträngni­ng och avslappnin­g känns i hela kroppen och signalerar till dina muskelgrup­per att det är dags att sova.

Använd ett tyngdtäcke. Trycket kan trigga din hjärna att frisätta lugnande signalsubs­tanser – på samma sätt som när du blir kramad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden