Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

Hitta djupare mening i livet

- AV COLIN MCENROE

Du vet hur livet ibland kan kännas som en dimma av stunder som du knappt kommer ihåg? När du känner dig överväldig­ad och kämpar kan det vara svårt att hitta och förstå ditt sanna syfte. Men med hjälp av dessa steg kan du äntligen sluta att

endast existera och faktiskt börja leva.

Om du vill förändra något i ditt liv – oavsett om det är att börja ett nytt jobb, träna oftare eller äta bättre – måste du göra åtminstone små ansträngni­ngar för att bete dig annorlunda. Detsamma gäller om du vill göra varaktiga förändring­ar i ditt humör eller tankesätt. För att hjälpa dig igång kommer här några tips för att upptäcka dina passioner och lära dig att älska livet du har.

Gå med i en grupp

”En gemenskap – även en kortvarig sådan – som erbjuder stöd i personliga problem kan vara väldigt kraftfull”, säger Richard Leider som är författare av Repacking Your Bags. ”Det finns en traditione­ll uppfattnin­g om att man måste ta sig igenom sina problem på egen hand. Men på dessa workshops stiger du in i en minikultur där ömsesidigt stöd och problemlös­ning är normen. Det kan vara väldigt uppfriskan­de”, säger David Feinstein som är psykolog baserad i Oregon och specialise­rad inom ett område som kombinerar öster- och västerländ­ska idéer. För att hitta en liknande upplevelse som tar dig igenom mer än en helg, leta efter likasinnad­e genom att utforska en aktivitet du gillar. Gå med i en promenadgr­upp, träna ett ungdomslag, anmäl dig som volontär på ett soppkök eller ett sjukhus, gå en fotokurs eller hjälp till på ett djurhem.

Gör en daglig övning

Tillbringa en liten stund varje dag med att lägga märke till dina tankar och rikta dem mot ”den idealiska versionen av dig själv”, säger Joe Dispenza som är en av lärarna inom personlig förändring som är med i filmen What the BLEEP Do We Know!? Det största hindret för personlig förändring är att ta sig tid.Han säger åt folk att inte gå ur sängen på morgonen förrän de har gjort den övning de har valt. Det kan till exempel vara att meditera. Vill du inte meditera, be en bön. Eller bara notera dina tankar och rikta dem dit du vill att de ska. Din övning behöver inte vara avancerad eller ta lång tid. I själva verket kan det räcka att

göra något så enkelt som en 5 minuter lång andningsöv­ning.

Samla mod

Det är svårare att välja din egen riktning i livet än att låta andra göra det åt dig. Men det är en god anledning att göra det. Leider säger att ett av de återkomman­de ämnena bland människor över 65 år som reflektera­r över sina liv är att de önskar att de hade varit modigare. ”Det handlar inte om forsrännin­g eller fallskärms­hoppning”, säger han. ”Det handlar om att vara mer autentisk”. Men vad innebär det att vara autentisk? Det innebär att separera din egen röst från mängden av röster som vill berätta för dig hur du bör göra, och faktiskt lyssna på den för en gångs skull. När folk lyckas göra det inser de ofta att de vill göra skillnad, ha en mening, lämna ett avtryck ... Och att de har tjänat pengar och hållit ställninga­rna (och betalat för det) istället, säger Leider. Både Leider och Dispenza säger att det krävs en kris innan de flesta människor börjar tänka på sina idealiska liv eller deras sanna syften. Men du behöver inte vänta på en kris för att göra en förändring. Gör det istället som en modig akt redan idag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det kan varasvårt – och skrämmande– att göra förändring­ar,speciellt om du inte har stöd av människorn­a i ditt liv. Men du klarar det!
Det kan varasvårt – och skrämmande– att göra förändring­ar,speciellt om du inte har stöd av människorn­a i ditt liv. Men du klarar det!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden