Harmoni I Kropp & Själ (Sweden)

8 sätt naturen kan hjälpa dig att bli en bättre människa på

- AV FLORENCE WILLIAMS

Människor har en djupt rotad koppling till naturen och forskare upptäcker tydliga fördelar med att återuppta kontakten med gröna och frodiga platser. Naturen har en central roll i att främja vårt välbefinna­nde. Här följer åtta sätt

att spendera tid utomhus på som kan förbättra ditt liv.

Tänk på detta: en fjärdedel av alla amerikansk­a kvinnor har ordinerats medicinsk behandling för depression eller ångest. Högskolor rapportera­r en ökning av antalet elever som behöver psykiatris­k rådgivning. Och mellan 1994 och 2008 ökade användande­t av antidepres­siva mediciner i USA med nästan 400 procent. Medicineri­ng har utan tvekan plats i behandling­en av allvarlig psykisk ohälsa, men det är långt ifrån det enda som kan få en att må bättre.

Många av oss bollar jobb, familjer och ett överflöd av informatio­n, men saknar ofta stödet som krävs för att hålla alla bollarna i luften. Många av oss både arbetar och studerar inomhus, omringade av skärmar och mobiler, vilket innebär en fysisk och känslomäss­ig separation från naturen.

Dessa två trender förstärker varandra. Människor har en djupt rotad koppling till naturen, och forskare upptäcker tydliga fördelar med att återuppta kontakten med gröna och frodiga platser. Naturen har en central roll i att främja vårt välbefinna­nde.

Sänk hjärtfrekv­ensen

Världen blir allt mer irriterand­e högljudd, med allt från vägtrafik till flygplanst­rafik. Botemedlet? Lyssna på ljuden från naturen. Under evolutione­n påminde fågelsång oss bokstavlig­en om att inga stormar väntade. Professor Josh Smyth vid Penn State University, som studerar de lugnande effekterna av naturens ljud på hjärtfrekv­ens och hormoner, rekommende­rar att försjunka i naturens ljud 20 minuter varje dag. Om du inte kan gå ut, prova en app eller inspelning av ljud som fågelsång, vind eller vågor.

Stärk immunförsv­aret

Precis som öronen är näsan en väg till vår primala, emotionell­a hjärna.

Forskare i Japan har funnit att det skarpa, uppfriskan­de pollen som frigörs av vintergrön­a träd signifikan­t sänkte hjärtfrekv­ensen hos bebisar, medan en spray av essentiell olja från japansk ädelcypres­s ökade aktivitete­n hos en typ av immuncelle­r som kallas NK-celler hos vuxna. Så medan du promenerar, smula sönder tallbarr och sniffa lite på dem.

Främja djupare sömn

Ta korta pauser från skrivbords­stolar och dålig inomhusluf­t. Förutom att utomhusvis­telsen är positiv ur kognitiv synvinkel hjälper det naturliga ljuset även till att återställa vår dygnsrytm, vilket också har visats förbättra sömn och motverka depression.

Inspirera till mer medkänsla

Nyligen genomförda försök visade att vördnad triggar känslor av medkänsla, generosite­t och samhörighe­t. När vi känner oss storhjärta­de förefaller våra personliga

lidanden mindre. Naturen inspirerar till vördnad i både små och stora doser, säger Paul Piff som är psykolog vid University of California i Irvine. Han fann att personer som tittade på en samling höga träd i så lite som 1 minut uttryckte mer generosite­t efteråt. Bli fylld av vördnad genom att titta upp på trädtoppar, höga berg eller en stjärnklar himmel.

Knyt fler vänskapsba­nd

Ett sätt att må bättre är att vara ute i naturen och motionera tillsamman­s med andra. En nederländs­k studie med över 10 000 deltagare visade att de som bodde nära grönområde­n kände sig mindre ensamma. Andra studier föreslår att ha naturen omkring en är kopplat till en ökad känsla av samhörighe­t och starkare band grannar emellan. Gå en promenad i parken med dina vänner.

Öka hjärnkapac­iteten

Barn behöver kanske naturen mer än några andra. Utan utforskand­e lek kan de gå miste om möjlighete­n att skapa viktiga nervbanor och utveckla grovmotori­ska färdighete­r. Studier visar att även korta stunder i naturen kan förbättra koncentrat­ionen och fysiken. Öppna dörren på vid gavel och se hur snabbt dina barn slutar bråka och börjar klättra i träd istället.

Förbättra sinnesstäm­ningen

”Gå ut på morgonen!”, uppmanade Walt Whitman. Egentid i naturen har visats vara bra för kreativite­t och mental hälsa. När psykologen Greg Bratman vid Stanford University anvisade frivilliga att ta en 90 minuter lång promenad i antingen en park eller längs en stadsgata var det endast de som tog promenader i parken som rapportera­de en minskning i mängden depressiva tankar, samtidigt som de hade minskad aktivitet i den del av hjärnan som är associerad med dystert tänkande.

Se helheten

David Strayer, som är hjärnforsk­are vid University of Utah, dokumenter­ar vad han kallar ”tre dagars-effekten”, där naturen hjälper dig att komma i kontakt med vissa delar av hjärnan, inklusive området känt som vilocentru­m som har studerats hos buddhistmu­nkar. Det är det som kickar in när de delarna av hjärnan som är aktiva när vi gör flera saker samtidigt kopplar ner. Sikta på tre dagar i följd omgiven av naturen – tänk vildmarkso­mråde eller en lugn plats vid havet – minst en gång om året.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Har du ingen möjlighet att smita ut? Köp fina blommor (eller plockaen liten bukett på din nästa utflykt) att pryda ditthem eller kontor med.
Har du ingen möjlighet att smita ut? Köp fina blommor (eller plockaen liten bukett på din nästa utflykt) att pryda ditthem eller kontor med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden