Mitt i Hässelby

DE VILL STYRA UPP FESTIVAL FÖR UNGA

Abdi Jahar, Ayye, Elmi och Zizo från Hässelby gård vill ge orten ny glöd med en musikfesti­val för ungdomar.

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se

Vi är redo att lägga vår tid på det här.

Ungdomar på fritidsgår­den Lyktan i Hässelby gård söker pengar för att skapa en ny festival som ska stärka områdets identitet och ge glöd åt orten.

Ungdomarna inspireras av festivaler som Tensta marknad och Gäcda – folkfester som stärker områdens identitet, och som bidrar till att skapa en positiv bild av ett område.

– Vi vill inte att folk ska tro att Hässelby är en dålig plats, eller att Hässelby är en no gozone. Här finns mycket kärlek, säger Abdi Jahar, 16 år, när vi möter ungdomarna på fritidsgår­den Lyktan.

– Det finns inget tak mellan ungdomarna här – alla pratar med alla, inflikar Ayye, 16 år.

– Men det behövs lite ”fire”! säger Zizo, 16 år.

Ungdomarna har nu skickat in ett medborgarf­örslag till Hässelby-vällingby stadsdelsn­ämnd, i hopp om att politikern­a vill vara med och satsa på en musikfesti­val för unga.

Fler satsningar för äldre

De känner att många av de satsningar som görs riktar sig till yngre barn. Eftersom aktivitete­r ofta läggs på dagtid är det också många sommarjobb­ande, äldre ungdomar som inte kan vara med på de aktivitete­rna.

– Alltså det är ok med ansiktsmål­ning för yngre, men vi är ju 16 år, säger Zizo som gärna ser att festivalen skulle läggas senare på kvällen. Abdi Jahar håller med. – På sommaren fastar många unga i Hässelby. Vilket gör att de är uppe senare på kvällen, säger han.

Vill hjälpa till

Men kanske borde festivalen hållas på en annan plats, än mitt i Hässelby gårds centrum.

– Om någon har haft en dålig dag vill de kanske inte bli störda här i centrum. Festivalen skulle kunna läggas på en fotbollspl­ats en bit bort, föreslår Elmi, 16 år.

Tanken är att ungdomarna själva ska vara med och planera festivalen – till exempel genom att vara med och planera vilka band som ska spela. De jobbar gärna också under festivalen, samt har med det lokala näringsliv­et som sponsorer.

– Vi är redo att lägga vår tid på det här. Men vi tar gärna hjälp av någon med erfarenhet i hur man gör som verksamhet­en Ambassaden, säger ungdomarna.

 ??  ??
 ?? DRIVER PÅ. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Abdi Jahar, Elmi, Ayye och Zizo tycker att Hässelby gård behöver en festival för unga.
DRIVER PÅ. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Abdi Jahar, Elmi, Ayye och Zizo tycker att Hässelby gård behöver en festival för unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden