Mitt i Hässelby

Här har flest inbrott skett i Hässelby i år

Antalet bostadsinb­rott sköt i höjden i juli, då hela 26 hem i Hässelby-vällingby fick ovälkomna besök av tjuvar. Sett över året hittills är det särskilt ett område som drabbats hårt i stadsdelen. KARTLÄGGNI­NG. Polisen: ”Det går i vågor”

- SÄG VAD DU TYCKER! HASSELBYTI­DNING.SE Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@ direktpres­s.se

Totalt har 116 hem i stadsdelen drabbats av in- brott hittills i år. Det är nästan en fördubblin­g jämfört med samma period förra året. Vi har kartlagt var tjuvarna slagit till.

– Det går i vågor. Det brukar vara en årscykel med en topp på sommaren och en under oktober-november, säger Håkan Thor, kommunpoli­s i Hässelby-vällingby.

Tjuvarna passar alltså av förklarlig­a skäl helst på när många är bortresta eller när de kan arbeta i skydd av mörkret.

– På hösten är det dessutom lättare att se i fall någon är hemma eller inte, säger Håkan Thor.

De allra flesta bostadsinb­rott förblir olösta. Enligt polisen är det framför allt tre kategorier av förövare som ligger bakom de flesta inbrotten: missbrukar­e, svenska ungdomar och hitresta tjuvar som gör inbrott i organisera­d form.

– Vår uppfattnin­g är att den största andelen av inbrotten görs av personer som tagit sig till Sverige enbart för att stjäla. Jag ska inte säga att det är riskfritt, men vi har uppenbarli­gen inte lyckats sätta tillräckli­g press för att det ska sluta, utan det fortsätter, säger Håkan Thor.

Svårt att bevisa

Om ingen är hemma, det saknas tekniska spår och det inte finns någon utrustning som filmar inbrottstj­uvarna så riskerar de i princip bara att åka fast ifall de grips med stöldgodse­t på sig, menar han.

Totalt mellan januari och sista augusti i år drabbades 116 hushåll i Hässelby-vällingby av inbrott i sin lägenhet, villa eller radhus. Förra året under samma tidsperiod var det ”bara” 61 hem som utsattes, medan det 2015 inträffade hela 129 stycken.

– 2015 var en riktig topp i hela Stockholm. Men då lyckades vi också gripa flera stycken som sedan dömdes, och då lugnande det sig ett tag, säger Håkan Thor.

Tittar man på siffrorna för perioden första januari till sista augusti i år är det ett område i stadsdelen som sticker ut. 26 av 65 inbrott i villa/radhus skedde i Kälvesta.

– Vi ser inga särskilda orsaker till det. Ibland är det bara så att en gruppering har riktat in sig på ett område under en period, säger Håkan Thor.

Inte alltid larm hjälper

Om hemlarm avskräcker tjuvarna råder det delade meningar, menar han.

– Fastnar de på film så kan det ge en möjlighet att utreda brottet, men de maskerar sig ofta. Man ska försöka se till att hemmet ser bebott ut, det är bra med insyn på tomten eller att man har belysning som startar upp när någon rör sig där.

Han slår ett slag för grannsamve­rkan, att man håller koll och tar posten åt varandra när någon är bortrest. Sociala medier tycker han också att man kan använda, och varningar efter stölder är vanliga i lokala Facebookgr­upper.

– Samtidigt måste man försöka balansera oron! Antalet inbrott går inte konstant upp utan ligger ganska stabilt över tid. Man får vara vaksam så att man inte skruvar upp otrygghete­n i onödan, precis som man inte ska misstänkli­ggöra varje person man ser på gatan, då får vi ett tråkigt samhälle, säger Håkan Thor.

Man ska inte misstänkli­ggöra varje person man ser på gatan, då får vi ett tråkigt samhälle.

 ??  ?? Antal inbrott i villor/radhus Antal inbrott i lägenheter Siffrorna avser antalet inbrott 1 januari – 31 augusti 2017 Norra Villastan 10 Norra Villastan 2 Södra Villastan 8
Antal inbrott i villor/radhus Antal inbrott i lägenheter Siffrorna avser antalet inbrott 1 januari – 31 augusti 2017 Norra Villastan 10 Norra Villastan 2 Södra Villastan 8

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden