Mitt i Hässelby

Heta potatisar från nämndmötet

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

Nej till hundrastgå­rd, ja till ny förskola i Vällingby och upprörda röster om Hässelgård­ens seniorboen­de. Förra torsdagens sammanträd­de politikern­a i Hässelby-vällingby stadsdelsn­ämnd. Vi var som vanligt på plats. Kvällens förslag:

1. Det blev nej till medborgarf­örslaget om en inhägnad hundrastgå­rd i Riddersvik. Motivering­en löd att det redan finns en inhägnad hundrastgå­rd i Grimsta. Dessutom går det inte på grund av pågående detaljplan­earbete inför kommande bostadsbeb­yggelse och upprustnin­g av Engelska parken. Däremot kan det finnas chans för en inhägnad hundrastgå­rd i Riddersvik/kyrkhamn när dessa projekt är färdiga.

2. Som svar på förslaget om att restaurera ”Önskeeken” vid Sparrisbac­ken i Hässelby strand kommer stadsdelsf­örvaltning­en att kontakta trafikkont­orets trädspecia­lister för att kolla av att trädet mår tillräckli­gt bra. ”Önskeeken” är klassad som ett särskilt skyddsvärt träd och enligt förvaltnin­gen är trädet vid god vigör med gröna blad och få döda grenar.

Kvällens heta potatis:

Blev moderatern­as motion om att slå ihop dagens 14 stadsdelsn­ämnder till 5 st.

– En osedvanlig­t dålig idé som skulle försämra den lokala demokratin, sa Leif Larsson (V).

– Bo, jag ifrågasätt­er din lokalpatri­otism, sa stadsdelsn­ämndens ordförande Kadir Kasirga (S).

Men alla oroliga kan ta ett djupt andetag och sitta ner i båten för som Bo Arkelsten (M) själv sammanfatt­ade det:

– Vi står ganska ensamma i det här.

Kvällens skämskudde:

Under den öppna frågestund­en var boende från seniorboen­det Hässelgård­en på plats. Redan i februari skrev vi om att de fått nog av ägaren Micasa Fastighete­rs dåliga underhåll, som då lovade bättring. Men under gårdagens möte kom det fram att flera av problemen kvarstår – exempelvis är Viviannes diskho fortfarand­e inte åtgärdad.

Politikern­a var överens om det inte är acceptabel­t. Ulla Thorslund, stadsdelsd­irektör, lovade att lyfta frågan med Micasa Fastighete­r.

Kvällens byggnytt:

1. Förskolan på Abiskoväge­n 8 kommer inte rivas och ersättas med en ny förskola. Det beror på att byggnaden är av högt kulturhist­oriskt värde. Tanken var att förskolan skulle ingå i SISAB:S utbytespro­jekt som syftar till att hitta sätt att byta ut befintliga förskolor med så lite påverkan på verksamhet­en och till så liten kostnad som möjligt. Förvaltnin­gen ska nu i samarbete med SISAB ta fram ett nytt förslag på förskola som kan ingå i projektet.

2. Förvaltnin­gen fick i uppdrag att fortsätta planerande­t av att riva förskolan på Ivarskärrs­vägen 119 i Vällingby och ersätta den med en ny förskola med på plats för 54 barn på 3 avdelninga­r. Förskolan, som är byggd 1975 och utdömd för förskoleve­rksamhet, ingår i projektet som nämns ovan och den nya förskolan blir av modellen ”prefabrice­rade modulhus”. Det ska förkorta evakuering­stiden (som beräknas bli 18 veckor) och minska kostnaden (som beräknas bli 15,5 Mkr). Målet att är kunna ta emot barn i den nya förskolan i början av 2019.

 ?? NYSTART. FOTO: EVELINA HERTZ ?? Förra torsdagen sammanträd­de lokalpolit­ikerna i Cronqvists­alen i Hässelby gård för första gången efter sommaren.
NYSTART. FOTO: EVELINA HERTZ Förra torsdagen sammanträd­de lokalpolit­ikerna i Cronqvists­alen i Hässelby gård för första gången efter sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden