Mitt i Hässelby

50 miljoner ska nu få bort golfbollen som bromskloss

- Ellinor Prawitz, Ulrica Andersson

Bostadsmin­istern har tröttat på ”surdegen” som Bällsta radartorn har blivit. Nu satsar regeringen 50 miljoner kronor för att få en lösning på vad som kallar för en av Stockholms största bromskloss­ar för bostadsbyg­gandet.

Golfbollen, Bällsta radartorn, har varit på allas läppar den senaste tiden. Radartorne­t som kartlägger flygsignal­er till bland annat Bromma flygplats och Arlanda har pekats ut som en av de största hindren till att bygga högt i Stockholm och Mälardalen.

Lösningen är att rusta upp ett gammalt radartorn i Uppsala som kan kompletter­a golfbollen när höga hus blockerar flygsignal­er.

Kostnad: 42 miljoner kronor som ingen velat betala. Men förra veckan gick bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) ut med att han tröttnat och satt regerings nationella bostadssam­ordnare på att reda ut pengafråga­n. Och nu står det klart: i regeringen­s höständrin­gsbudget finns nu en satsning på 50 miljoner kronor för att få en lösning på radar-frågan innan årets slut.

– Jag har blivit mer och mer irriterad på denna sur- deg. Det har tagit lång tid och ingen har tagit fullt ansvar för att se till att få en förändring och lösa den här frågan, säger Peter Eriksson till vår systertidn­ing Vi i Sundbyberg. Han fortsätter: – Jag tycker att det borde kunnat gå att lösa tidigare. Nu har vi en budgetpost som gäller och är väldigt aktuell. Det finns också ett intresse för alla att lösa detta snabbt.

Genom att rusta upp Uppsalarad­arn möjliggör man för omkring 10 000 nya bostäder i Stockholm, bara fram till 2020.

 ?? NÄRA NU. FOTO: MOSTPHOTOS ?? Regeringen avsätter 50 miljoner i sin höständrin­gsbudget för att lösa frågan om Bällsta radartorn.
NÄRA NU. FOTO: MOSTPHOTOS Regeringen avsätter 50 miljoner i sin höständrin­gsbudget för att lösa frågan om Bällsta radartorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden