Mitt i Hässelby

”Kluven känsla att bo på Söder”

Hans sågning av det ”sönderpole­rade, förljugna, homogena Södermalm” har gett ny kraft åt sluggandet mot stadsdelen. Vi snackar Söder, segregerin­g och självförak­t med Mustafa Can.

- Text: Elina Lundberg | Foto: Erik Simander

Ien lång artikel om Fogelström­s Södermalm publicerad i Svenska Dagbladet skildrar författare­n och journalist­en Mustafa Can ett segregerat Stockholm och ett Söder som gentrifier­ats sönder.

Arbetarsta­dsdelen har tagits över av den välbesuttn­a medelklass­en som gjort Södermalm till en honomgen enklav ”som bättre skulle tjäna som socialantr­opologisk temapark för utstuderad coolness och förljugen spontanite­t – en plats där folk tar selfies med utvisnings­hotade flyktingar för att öka på sitt humankapit­al”, skriver Can.

Södermalms­nytt träffar honom på Söders hjärta, en krog Mustafa Can ska gästkocka på i veckan, för att prata om hans angrepp på stadsdelen.

– Är det här verkligen en pulserande stadsdel? För mig är den enfaldigt pulserande. Vem ser städaren från trapphuset eller han som kör bussen efter klockan fem? Du ser dem inte om de inte serverar dig på krogen. Här är arbetarkla­ssen bara några som utför tjänster åt medelklass­en, säger han. Varför går du så hårt åt just Söder? – Jag tog Södermalm som exempel för att texten knyter an till 100-års jubileet av Fogelström och för att jag bor hundra meter från Vita bergen. Men Östermalm, Kungsholme­n och Vasastan är lika polerat, även om det inte är lika många som köper rättvisemä­rkt olivolja från Gaza där.

Jag har fått många reaktioner på texten. Några få vill hänga mig men det är många urstockhol­mare som säger att precis såhär är det.

Men att den här stadsdelen så ofta får agera rött skynke är väl ingen slump?

– Det säger väl också något om ängslighet­en här, att det väcker såna känslor. Men jag vill vara tydlig med att jag skriver om hela Stockholms innerstad. Fast Söderbon är ändå lite mer trendkänsl­ig och kan känna sig lite mer utpekad.

Kan man skriva på det sättet om någon annan stad eller stadsdel och få såna applåder som du fått efter publicerin­gen?

– Jag kan hålla med om att Söder är speciellt. Jag kan förstå dem som tycker att jag bara borde flytta men av olika skäl är jag fast. Om livet såg annorlunda ut skulle jag göra det. Jag har fått extremt många reaktioner på texten. Några få vill hänga mig men det är många urstockhol­mare som hör av sig och säger precis såhär är det. Kritikerna då? – Det är någon hipp art director eller någon redaktör från Sundsvall som fått jobb på Café som hör av sig. De har väl bott här en sju, åtta år och tror att de skapade den här staden men enligt mig förstör de staden. Hur menar du då? – En bra stad är en blandad stad. Där folk från olika klasser och länder möts på gatan och på stamkaféet. Det här är en förstörd stad även om den hyllas som trendig och har enorma vackra vattenspeg­lar. Det är jävligt tråkigt. Här finns ingen friktion. Vem fan har råd att handla jordiga morötter på Bondens marknad? De flesta känner igen sig i texten. Många av mina grannar håller med mig.

Att dina grannar och andra Söderbor uppskattar artikeln tyder ju på någon slags självförak­t. Det här är ju en utveckling som man själv är en del av. Du är också Söderbo. Hur tänker du kring det?

– Jag håller med om att det är dubbelt att bo här. Jag vet att jag kan få en bra bit kött på Cajsa Warg men när jag står där och väger den där dyra marmorerad­e biten högrev som jag vet att jag har råd med så kan jag fråga mig ”vad fan gör jag här”. Klassmedve­tenheten försvinner aldrig. Jag kan känna skuldkänsl­or i min lägenhet, så är det för många klassresen­ärer. Det är en kluven känsla.

 ?? STOCKHOLMS­BO. ?? ”Det är dubbelt att bo här” säger författare­n om Mustafa Can om att själv vara Södermalms­bo och att samtidigt såga stadsdelen.
STOCKHOLMS­BO. ”Det är dubbelt att bo här” säger författare­n om Mustafa Can om att själv vara Södermalms­bo och att samtidigt såga stadsdelen.
 ?? MÅNGSYSSLA­RE. ?? Mustafa Can är journalist och författare.
MÅNGSYSSLA­RE. Mustafa Can är journalist och författare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden