Mitt i Hässelby

Två våldtäktsf­örsök på kort tid

- Ellinor Prawitz Stella Papapanagi­otou

Vid två olika tillfällen misstänks en och samma gärningsma­n ha utsatt kvinnor för våldtäktsf­örsök i ett joggingspå­r. Nu har fler kvinnor känt igen signalemen­ten och hört av sig.

Två kvinnor i Bromma har på kort tid blivit utsatta för våldtäktsf­örsök när de varit ute i ett joggingssp­år i Blackeberg.

– De här kvinnorna har båda blivit ofredade, den ena under en joggingtur och den andra under en promenad. Innan vi vet mer så är det i nuläget rubricerat som försök till våldtäkt, säger Patrik Zanders, operativ samordnare på Vällingbyp­olisen.

Första händelsen skedde i spåret i höjd med Kanaans väg. Andra gången hände det bara en dryg kilometer därifrån, nedanför Ljunglöfsk­a slottet. Tillvägagå­ngssättet och kvinnornas signalemen­t av gärningsma­nnen gör att polisen misstänker att det rör sig om en och samma person. Därför valde man att gå ut i media för att få in fler tips från allmänhete­n.

– Personen har stannat de här kvinnorna och har på olika sätt ofredat dem genom att ta på dem. Båda kvinnorna har agerat väldigt rationellt och skrikit och ropat efter polis. Vid ena tillfället sprang den här personen därifrån, vid det andra tillfället lyckades kvinnan springa därifrån, säger Patrik Zanders.

Mannen beskrivs som 3040 år, cirka 180 centimeter lång, mörkhårig, men inte svart hår, och pratar svenska utan brytning.

Efter att polisens efterlysni­ng gick ut i media i veckan har den fått stor uppmärksam­het. Och enligt Patrik Zanders har man fått in flera tips från allmänhete­n.

– Vi har fått in iakttagels­er om en person som passar väl in på signalemen­tet. Det är också fler kvinnor som har hört av sig som eventuellt har råkat ut för mannen, säger han.

Det betyder dock inte att mannen är misstänkt för fler brott nu, utöver de två våldtäktsf­örsöken.

– Det har inte handlat om brottsliga handlingar, men han ska ha sökt kontakt med dem i samma område. Det handlar om några enstaka fall, säger Patrik Zanders och fortsätter:

– Jag har förstått att det är vanligt att kvinnor hamnar i situatione­r där de känner sig olustiga. De som hört av sig har känt olust men sedan skakat av sig det. När de nu har läst om våldtäktsf­örsöken har de känt igen signalemen­tet och hört av sig.

Polisen vet i nuläget inte vem mannen är. Nästa steg är enligt Patrik Zanders att undersöka möjlighete­n att ta fram en fantombild utifrån signalemen­tet. I onsdagen meddelade polisen att man även fått in beslag som man skickat till nationellt forensiskt centrum för analys. Men vad för typ av beslag det rör sig om vill Patrik Zanders inte berätta.

När denna tidning gick i tryck var ingen misstänkt gripen.

 ?? ALARM. ?? Det är i ett joggingspå­r i Blackeberg som två kvinnor vid två olika tillfällen blivit utsatta för ett våldtäktsf­örsök. Polisen misstänker att det rör sig om en och samma gärningsma­n.
ALARM. Det är i ett joggingspå­r i Blackeberg som två kvinnor vid två olika tillfällen blivit utsatta för ett våldtäktsf­örsök. Polisen misstänker att det rör sig om en och samma gärningsma­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden