Mitt i Hässelby

Framtidspl­anen: Sj-tågen kan börja stanna i Barkarby

- Emelie Henricson

Less på att behöva åka till Sundbyberg för att ta tåget till Västerås eller Enköping? Nu kan det snart bli möjligt att ta regionaltå­get från Barkarby istället.

På torsdagen presentera­de Trafikverk­et sin nationella plan för 2018 till 2029, som nu skickats in till regeringen.

För Järfällas del innebär det att investerin­gen för att göra Barkarby station till en knutpunkt mellan pendel, tunnelbana och buss fortsätter.

I planen nämns också ett regionaltå­gsstopp på stationen. Men helt klart är det inte.

– Det är en satsning som vi tycker är bra och som vi kommer föra en diskussion med tågoperatö­rerna kring, om man faktiskt är intressera­d av att stanna i Barkarby, säger Helena Sundberg, regionchef på Trafikverk­et.

Regeringen ska fatta beslut om förslaget i vår, och om de godkänner det så hänger det på intresset från till exempel SJ och Mälardalst­rafiken.

– Barkarby station är fortsatt väldigt aktuellt som regionaltå­gsstation. Det finns pengar i planen som kan användas för det ändamålet, men det beror lite på tågoperatö­rerna, säger Helena Sundberg.

Vad innebär det i sådana fall för Sundbyberg, där tågen stannar i dag?

– Det kan finnas tågoperatö­rer som stannar i både Barkarby och Sundbyberg, och de som stannar på den ena bara. Det är valfritt för de som ansvarar för själva tågtrafike­n.

Kommer det att krävas att man bygger om på Barkarby station?

– Ja, det måste man göra men vi bedömer att den investerin­gen ligger åtminstone under 100 miljoner kronor. Vi planerar faktiskt att göra några små försvarsåt­gärder redan i samband med att tunnelbana­n står klar.

 ?? STÅR FAST. FOTO: MICHAEL ERHARDSSON ?? Finansborg­arrådet: ”Varför skulle inte den som vill ge pengar få göra det?”
STÅR FAST. FOTO: MICHAEL ERHARDSSON Finansborg­arrådet: ”Varför skulle inte den som vill ge pengar få göra det?”
 ?? NYTT STOPP? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Det kan bli ett regionaltå­gsstopp i Barkarby i framtiden, enligt Trafikverk­ets nationella plan.
NYTT STOPP? FOTO: MIKAEL ANDERSSON Det kan bli ett regionaltå­gsstopp i Barkarby i framtiden, enligt Trafikverk­ets nationella plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden