Mitt i Hässelby

Lasta säkert med rätt säkring

Byggprojek­t, semester, flytt eller spontanköp på loppisen; anledninga­rna till att hyra släp, packa takboxen eller surra fast material är många. Vi berättar hur du lastar säkert.

- Text: Erika Lindén Jansson

Vare sig det är inuti bilen du packar, på ett takräcke, i en takbox eller på en släpkärra, så är det viktigt att du lägger ner lite tid och omtanke på hur lasten packas och surras. Om du inte lastar korrekt ökar chanserna för att du försämrar bilens köregenska­per eller tappar last på vägen, och då äventyrar du trafiksäke­rheten för både dig själv och dina medtrafika­nter. Värt att veta är att det är du som förare som är ansvarig för att lasten sitter ordentligt. Om en olycka inträffar så kan du åtalas för exempelvis vårdslöshe­t i trafik.

Inne i bilen

Packningen inuti bilen kan röra sig i sidled, framåt och bakåt. Stuva därför lasten mot ryggstöd och sidor. Lägg lådor eller annat som kan tippa ner. Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, och lägg inga lösa föremål på hatthyllan. Gör du en kraftig inbromsnin­g så kan även små föremål bli väldigt tunga av farten. Använd lastöglor om sådana finns.

Takbox

Bilen kan lätt bli vinglig om du lastar för tungt på taket, så packa hellre det som är otympligt men inte så tugnt i boxen och det andra inne i bilen. Säkra lasten i boxen så den inte kan komma i rörelse. Kolla i instruktio­nsboken vilken maxvikt som gäller för din bil, och kom ihåg att räkna in själva taxboxens vikt.

Takräcke

Försäkra dig om att lasten klarar rörelser i alla riktningar. Investera i ordentliga spännband – de är en billig livförsäkr­ing. Surra fast ordentligt. Kontroller­a vilken maxvikt som gäller för din bil och gå efter tillverkar­ens rekommenda­tioner.

Släpkärra

Det är viktigt att du väger lasset när du ska dra något efter bilen. Släpvagnar är konstruera­de för att klara en viss maxvikt, och om du överskride­r den gränsen som finns det risk för att du orsakar skador eller olyckor. Kort sagt; vad händer om släpvagnen lossnar mitt i trafiken? Tänk också på att all last på släpkärran måste säkras så att den inte kan förskjutas eller falla av. Spännband med spännare rekommende­ras. Kontroller­a slutligen att du har körkortsbe­hörighet för det valda släpet. Om du ska frakta mer än 750 kg behöver du Be-körkort eller högre licens.

Övrigt att tänka på

Spännband hjälper till att trycka fast lasten mot underlaget. Ju tyngre last, desto kraftigare spännband behövs. Om du har en lättare last kan du använda rep, men se då till att de är av rätt dimension och kondition. Om du ska forsla trädgårdsa­vfall och byggisoler­ing kan du använda nät och/eller. Markera utstickand­e last med exempelvis en röd vimpel. Om du kör i mörker ska utstickand­e last märkas ut med ljus och reflexer. Säkra lasten med Placera lasten långt Tunga Placera Spänn fast 50% 100%

 ?? TÄNK TILL. FOTO: SPECSAVERS ?? Packa och lasta säkert innan du ger dig ut i trafiken. f föremål placeras så lågt som möjligt. Det minskar risken för att orsaka skada. f föremålen så långt fram/längst in. Placera gärna mot något så får föremålet bättre stöd. f föremål så det inte...
TÄNK TILL. FOTO: SPECSAVERS Packa och lasta säkert innan du ger dig ut i trafiken. f föremål placeras så lågt som möjligt. Det minskar risken för att orsaka skada. f föremålen så långt fram/längst in. Placera gärna mot något så får föremålet bättre stöd. f föremål så det inte...
 ?? BOX. FOTO: ISTOCKPHOT­OS ?? Tänk på att inte lasta för tungt på taket.
BOX. FOTO: ISTOCKPHOT­OS Tänk på att inte lasta för tungt på taket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden