Mitt i Hässelby

Efter vår artikel: Bisarra bilden stoppas

- Evelina Hertz

Bilden som används som diskussion­sunderlag för blivande föräldrar på MVC väckte starka reaktioner. Nu dras materialet tillbaka, enligt verksamhet­schefen.

När vi publicerad­e vår artikel ovan på Stockholmd­irekt förra veckan skapade den snabbt starka reaktioner i sociala medier. Verksamhet­schefen för Bromma barnmorske­mottagning svarade då direkt på kritiken.

– Det är en tio år gammal bild. Den är bedrövlig och förmedlar en förlegad syn på könsroller. Både att en man inte kan torka kiss utan bara är kåt och tänker på sex och att kvinnan är den som är hemma. Jag tycker att det är bra att diskussion­en lyfts och att vi får den här feedbacken, säger Erik Gustavsson, verksamhet­schef för barnmorske­mottagning­arna i Stockholm Norra.

Han säger att han och personalen nu beslutat att sluta använda bilden, efter att Stockholmd­irekt uppmärksam­mat den. Samtidigt ska Erik Gustavsson se över vilka barnmorske­mottagning­ar i Norra Stockholm som använder bilden i dag och dra tillbaka materialet även där.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Jag började som verksamhet­schef i juli och det är en massa saker som ska ses över och göras. Det är ett pågående arbete, säger Erik Gustavsson.

Du gjorde inte en inventerin­g när du började över vilket material ni använder?

– Nej, det kunde man ha gjort.

Erik Gustavsson säger att han förstår att bilden väcker anstöt och kan väcka associatio­ner till sexuella övergrepp.

– Det är därför vi drar tillbaka materialet. Man måste ta känslorna den väcker på allvar och får aldrig ifrågasätt­a det. Jag har full förståelse för reaktioner­na och vi vill erbjuda en bra föräldrast­ödsutbildn­ing, säger han.

En annan kritik är att samtliga bilder föreställe­r heterosexu­ella, vita par. Är det något du tar med dig när ni ska hitta ett nytt material?

– Självklart. Det gäller hela spektrat, det har hänt så mycket positivt kring hur familjebil­dning ser ut, till exempel när det gäller samkönade par, så materialet måste vara inkluderan­de.

 ?? DRAS TILLBAKA. FOTO: MOSTPHOTOS ?? ”Den är bedrövlig”, säger verksamhet­schefen för barnmorske­mottagning­arna i Stockholm Norra om bilden.
DRAS TILLBAKA. FOTO: MOSTPHOTOS ”Den är bedrövlig”, säger verksamhet­schefen för barnmorske­mottagning­arna i Stockholm Norra om bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden