Mitt i Hässelby

Arkeologis­ka fyndet: Forntida ”önskebrunn”

- Sofia White 073-600 69 37 sofia.white@direktpres­s.se Evelina Hertz

Arkeologer har gjort ett jättefynd av amuletter på utgrävning­splatsen i Hjulsta. Nu tror de att dåtidens Spångabor använt kultplatse­n för att komma i kontakt med högre makter.

De senaste två åren har arkeologer från Stiftelsen Kulturmilj­övård undersökt två gravfält i Hjulsta, där Trafikverk­et anlägger E4 Förbifart Stockholm.

Arkeologer­na, som är färdiga med fältarbete­t – har gjort en mycket ovanlig upptäckt. Intill det mindre gravfältet har nämligen mellan 150–200 amulettrin­gar hittats.

– Upptäckten är mycket ovanlig! Det är det största fynd vi gjort av det här slaget i Skandinavi­en, säger Andreas Forsgren, arkeolog från Stiftelsen Kulturmilj­övård.

Vad har amulettern­a för funktion?

– Ingen praktisk funktion alls. Vi tror att platsen använts i riter. Ungefär som när man kastar mynt i en önskebrunn, så har man här deponerat amuletter till någon typ av högre makter. Kanske för att önska god stridslyck­a, skördelyck­a eller liknande, säger Andreas Forsgren.

Amulettern­a är formade som ringar och kan preliminär­t dateras till den del av järnåldern som kallas vendeltid.

– De är mellan fem och femton centimeter i diameter och tillverkad­e av järn. Ofta har de hängen formade som skäror eller yxor, säger Andreas Forsgren.

I de omkring sjuttio gravarna som har undersökts har även glaspärlor, kammar, keramik och brända ben av människor och djur hittats.

– På den tiden brände man sina döda, säger Andreas Forsgren som berättar att arbetet nu går in i en analysfas.

Fynden som hittats tillhör de svenska medborgarn­a. De ska nu konservera­s för att inte rosta bort, och analyseras.

– Vi har redan märkt av ett stort intresse från allmänhete­n och det finns en möjlighet att föremålen kan ställas ut. Vi kommer också att fortsätta förmedling­en av kunskap till närliggand­e skolor, samt till allmänhete­n via till exempel appen Onspotstor­y. På tisdagseft­ermiddagen knivrånade­s en ungdom på sina kontanter av två-tre gärningsmä­n vid Spånga IP. Enligt polisen ska offret inte ha skadats fysiskt.

– Gärningsmä­nnen beskrivs som 17-18 år, säger Joakim Lindell, operativ samordnare på Järvapolis­en.

Enligt honom rör det sig om ett så kallar ”Instagramr­ån” där förövaren lurar till sig offret genom en säljannons på Instagram. Det handlar ofta om telefoner eller kläder.

– Det här förekommer främst i ungdomsvär­lden. Offren blir ofta lurade till gärningspe­rsonernas hemmaplan där de har bra kontroll och känner till flyktvägar­na, säger Joakim Lindell.

Den här typen av rån tenderar att gå i vågor och polisen varnar nu för att fler ungdomar kan bli utsatta i Spånga.

– Händelsen i går (läs i tisdags) är bland de första men vi är medvetna om att det här kan vara starten på fler. Därför är det jättevikti­gt att vi når ut till föräldrar och att de är medvetna om det här.

Förutom rånrisken kan också den här typen av annonser som dyker upp i sociala medier leda till att man själv begår ett häleribrot­t om man köper något som är stulet.

– Är det en annons med en jacka för 2000 kronor, som egentligen kostar 8000 kronor, ska man bli misstänksa­m, säger Joakim Lindell.

När den här tidningen gick i tryck var ingen gripen.

 ?? UTGRÄVNING. FOTO: YLVA BERGMAN ?? En unik ritualplat­s har upptäckts i Hjulsta.
UTGRÄVNING. FOTO: YLVA BERGMAN En unik ritualplat­s har upptäckts i Hjulsta.
 ?? GAMMALT MATERIAL. FOTO: PRIVAT ?? Barnmorska­n som var med och tog fram bilderna tycker det var rätt att säga ifrån.
GAMMALT MATERIAL. FOTO: PRIVAT Barnmorska­n som var med och tog fram bilderna tycker det var rätt att säga ifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden