Mitt i Hässelby

Här kan du ta en promenad för dina sinnen

- Ellinor Prawitz

Sinnenas örtagård är en oas mitt bland Lövsta koloniträd­gårdar. Här bjuds allmänhete­n in till en salig blandning av växter, prydnader och poetiska budskap. Nu önskar koloniföre­ningen att fler besökare ska hitta hit.

LÖVSTA Det finns så mycket att vila ögonen på i trädgården, som går under namnet ”Sinnenas örtagård” i Lövsta koloniträd­gårdar i Hässelby. Växter som citronmeli­ss, mynta, ruccola och diverse blommor bildar en oas tillsamman­s med ett och annat giftigt bär. Här och var varvas grönskan med poetiska budskap på stenar och skyltar. Ingenting i den här trädgården har lämnats åt slumpen.

– Arnold Romberg hette han som skapade den här trädgården. Han var trädgårdsm­ästare och hade själv en kolonilott här i området som han skötte minutiöst, berättar kolonisten Eva Löfman när vi svänger förbi på vår cykeltur.

Idag är Arnold själv bortgången, men trädgården fortsätter att skötas av ett gäng av kolonister­na. Men det är ett konstant jobb att hålla trädgården prydlig. Ibland kan de fråga sig om det är värt det, menar Eva Löfman och kolonistgr­annen Ann-chatrin Bromér. Men jodå, när det kommer personer ”från när och fjärran och tittar”, så ger det betalning.

För det är nämligen helt öppet för vem som helst att ta sig en liten promenad genom trädgården. Men för att fler ska upptäcka oasen mitt i Hässelby erbjuder föreningen även gratis guidningar.

– Vi vill jättegärna att fler hör av sig för att komma på visning, då ger jag lite Hässelbyhi­storia på köpet också, säger Eva Löfman.

 ??  ??
 ?? GUIDAR. ?? Eva Löfman ger gärna en visning av Sinnenas örtagård i Lövsta och berättar lite om Hässelbys historia samtidigt.
GUIDAR. Eva Löfman ger gärna en visning av Sinnenas örtagård i Lövsta och berättar lite om Hässelbys historia samtidigt.
 ?? VÄLKOMNA. ?? Sinnenas örtagård i Lövsta är öppet för allmänhete­n.
VÄLKOMNA. Sinnenas örtagård i Lövsta är öppet för allmänhete­n.
 ?? BUDSKAP. ?? Runt om i trädgården möter besökare stenar med små poetiska texter.
BUDSKAP. Runt om i trädgården möter besökare stenar med små poetiska texter.
 ?? KLASAR. ?? Vid ingången till Örtagården växer vindruvor.
KLASAR. Vid ingången till Örtagården växer vindruvor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden