Mitt i Hässelby

Välkommen till dolda skärgården i Järfälla

- Louise Bornhall louise.bornhall@direktpres­s.se

Söderhöjde­n och Skälby känner nog många igen som delar av Järfälla. Men Lövholmen och Skäftingeh­olmen lär vara doldisarna i gänget. Vi hälsade på hemma hos ett par som lever på ön där Järfällas dricksvatt­en produceras.

Solen skiner mellan några gråa moln när Margaretha Olsson och Lasse Lindberg befinner sig ute i sin trädgård, med utsikt över Mälaren, Gåseborg och Färingsö.

– Vi bor på Järfällas finaste tomt med den här utsikten, säger Lasse.

Här ute på Lövholmen, utanför Viksjö, finns det några få bostadshus, och gemensamt för de flesta av öns invånare är att de jobbar eller har jobbat på Görvälnver­ket som ligger på Skäftingeh­olmen intill, och drivs av Norrvatten.

Trots att det är där Järfällabo­rnas dricksvatt­en produceras är det något av en doldis. Både Lasse och Margaretha som är Järfällabo­r sedan gammalt kände inte till verket förrän de själva började jobba där. Numera är det pensionärs­liv som gäller för paret, men innan dess jobbade Lasse som underhålln­ingsteknik­er på vattenverk­et och Margaretha i labbet.

– Jag fick en guldklocka, så länge jobbade jag där! Och jag blev klar när jag var 67, berättar Lasse.

Bostadshus­en på ön ägs av Norrvatten och förvaltas av det kommunala bostadsbol­aget Järfällahu­s. Men den prunkande, grönskande trädgården vi befinner oss i, den sköter Margaretha och Lasse. Och här har det växt länge. På närliggand­e Koffsan gjorde Carl von Linné tillfällig­t besök 1731.

Det bästa med att bo på ön är att det är så naturnära, tycker Margaretha.

– Man ser alla årstidsski­ftningar här, det är en frihetskän­sla att bo så nära vattnet. Vi brukar sitta på kullen här och äta frukost, säger hon och pekar på tomtens högsta punkt.

Om vintrarna har de åkt skidor och skridskor över isen. ”Varje årstid har sin charm”, som Margaretha säger. Ute på ön är det cykel och promenader som gäller, bilar är inte tillåtna.

– Det är en del folk som promenerar förbi och stannar för att heja, de tycker att det är fint här, säger Margaetha.

Och lantligt är det – ett par kilometer till närmaste busshållpl­ats, och en gång låg en räv och slumrade på dörrmattan vid husets ingång.

– Ett av barnbarnen har frågat ’har ni inget landställe? Men sen har han också insett att det inte behövs, säger Margaretha, och fortsätter:

– Vi har ingen större längtan bort här! Lasse instämmer: – Nej, man får dra bort oss härifrån!

 ?? TRÄDGÅRD. ?? Lasse Lindberg och Margaretha Olsson framför huset de hyr på Lövholmen. Utsikten är inte heller fy skam!
TRÄDGÅRD. Lasse Lindberg och Margaretha Olsson framför huset de hyr på Lövholmen. Utsikten är inte heller fy skam!
 ?? HÅLLER RENT. ?? Under tre veckor jobbar det här stjärngäng­et med att röja buskage och plocka skräp i Hässelby.
HÅLLER RENT. Under tre veckor jobbar det här stjärngäng­et med att röja buskage och plocka skräp i Hässelby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden