Mitt i Hässelby

Här bor de mitt i historien

-

Nedanför den lummiga trädgården som omges av gärdsgård, har familjen en liten badoch båtbrygga. Den ligger ett stenkast ifrån bron som går över Almarestäk­et, till Upplands-bro. De första invånarna i Stäketsbor­g var just färje- och broarrenda­torer och här låg tidigare en brostuga.

Den befintliga bron ska nu rivas och ersättas med en ny, vilket också innebär att familjen Sundelin kommer att få Enköpingsv­ägen bakom trädgården i stället för framför fastighete­n.

– Vi har tankar på att sätta igång flera projekt, men väntar lite för att se hur det blir med den nya bron och vägen. Men blir det bra så kan jag se oss bo här resten av livet, säger Anna Sundelin. Det mesta i huset är som sagt lite snett och vint. Vardagsrum­met tror familjen kan ha använts som sovsal en gång i tiden, eftersom det var väldigt ovanligt att bygga så stora rum på 1600- och 1700-talet. Här sluttar innertak och bjälkar ordentligt.

– Förr i världen gick järnvägen här utanför, med tunga tåg, så huset har satt sig rejält. Så pass att det är helt tyst. Det varken knäpper eller knakar, det låter inte alls, säger Ulf Sundelin. Stäketsbor­g har haft flera funktioner genom årens lopp. Förutom att vara bostad har här legat ett postkontor i flygelbygg­naden, drivits handelsbod och under en period under början av 1800-talet, även en krog.

– De här flaskorna hittade vi när vi flyttade in. De är för ”nya” för att kunna vara från krogtiden dock. Men det är kul att hitta sådana här spår, säger Ulf Sundelin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden