Mitt i Hässelby

Inga nya hyrbara elcyklar i Stockholm efter ny dom

- Per Brandt

I Stockholms stad utlovades 5000 nya eldrivna hyrcyklar i år. En idé för den som kanske ska fortsätta cykelsemes­tern inne i stan. Men nu är det osäkert om de ens kommer på plats till nästa år.

Det är länsrätten som har upphävt stadens upphandlin­g som skulle låta 5 000 nya elcyklar ta plats i lånecykels­ystemet. Detta sedan flera anbudsgiva­re överklagat, något Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Enligt domstolen är den 10-åriga avtalstide­n för lång, det räcker med sju år.

Ett hårt slag för staden eftersom det nya avtalet även skulle innebära att lånecykels­ystemet skulle byggas ut till förorterna och även vara öppet dygnet runt, året om.

Just nu tittar stadens jurister på om domen ska överklagas eller om staden ska göra om upphandlin­gen, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

– Det är otroligt tråkigt att upphandlin­gen har upphävts av länsrätten. Stockholma­rna, och jag, har väntat på de här cyklarna. De skulle behövas när vi har en sådan cykelboom, och dessutom skulle de placeras ut över hela Stockholm, säger han.

Det innebär att det inte bli några nya el-hojar i år. Och kanske inte ens till nästa år. Under tiden finns i år det gamla lånecykels­ystemet med cirka 1 500 stålhästar.

– Behöver vi ta om upphandlin­gen kan den också överklagas vilket inte är osannolikt. Om vi överklagar tar det också tid, det tog domstolen åtta månader att komma fram till att avtalstide­n var för lång så det är svårt att förutsäga hur lång tid det skulle ta. Men vi ska göra det som är bäst, säger Daniel Helldén.

 ?? NEDKLOTTRA­T. FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU ?? Vi blev inte sugna på att slå läger här.
NEDKLOTTRA­T. FOTO: STELLA PAPAPANAGI­OTOU Vi blev inte sugna på att slå läger här.
 ?? AVSLAG. ?? Stadens avtal för 5 000 nya hyrbara el-cyklar har upphävts av länsrätten.
AVSLAG. Stadens avtal för 5 000 nya hyrbara el-cyklar har upphävts av länsrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden