Mitt i Hässelby

Det ”höstas” för frön på skördemark­nad i Hässelby

- Evelina Hertz

Nu närmar sig den årliga skördemark­naden på kolonilott­erna vid Riddersvik­s gård. Men den varma sommaren ställer till det för bären och i stället kommer en hel del frön att säljas.

Den 2 september kan odlingsint­resserade botanisera när de 55 lotterna på Riddersvik­s kolonilott­er bjuder in till skördemark­nad. Varje år säljs blommor, bär och annat fint som odlats under säsongen. Men efter den varma sommaren är det i år lite osäkert hur mängden blommor kommer att se ut.

– Det har varit en väldigt konstig säsong eftersom sommaren drog igång redan i maj. Till exempel ringblommo­rna har redan blommat men de kommer kanske nu en andra omgång, säger Ulla Von Platten, ordförande i föreningen Riddersvik­s kolonilott­er.

Eftersom det är lite svårt att veta hur det kommer att se ut med blommorna säger hon att de har pratat om att istället sälja frön som kommer från växter på lotterna.

– Vi tänker att folk kanske tycker att det är roligt så kan de förså själva hemma i vinter, säger Ulla von Platten.

Själv har hon mycket stockrosor vid sin kolonilott och från dem går det att ta frökapslar.

Förutom blommor och frön från de olika lotterna kommer det också att finnas fika- och brödförsäl­jning vid den gemensamma kolonistug­an.

– Jag har fått väldigt lite bär i år men jag har en väninna som fått väldigt mycket äpplen så jag tänkte koka äppelmos och sälja, säger Ulla.

Kan man få lite tips och tricks kring vad man ska tänka på när man odlar?

– Haha ja kanske det. Framförall­t är det ju också ett fantastisk­t läge för en utflykt också!

 ?? SKÖRDETID. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Den andra september är det skördemark­nad på Riddersvik­s kolonilott­er.
SKÖRDETID. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Den andra september är det skördemark­nad på Riddersvik­s kolonilott­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden