Mitt i Hässelby

Därför fortsätter alla satsa på valaffisch­er

Enkät med väljare Så säger experterna Lista: Så mångavalaf­fischer trycker partierna upp

- Patrik Wirén

Nu är partiernas valaffisch­er uppe, men är det verkligen ett bra sätt att få ut budskapen på? Vi har pratat med experter och Västerorts­bor om varför partierna fortsätter satsa på affischern­a.

■■ Partierna i Stockholm har i år satsat ännu hårdare på valaffisch­er och hela stan är nu tapetserad med löften. Men påverkar de påträngand­e kampanjern­a verkligen valresulta­tet? Vi ställde frågan till både väljare och experter.

Klockan 10 förra söndagen gick startskott­et. Det var då partierna i Stockholm gav sig ut för att tapetsera gator och torg med sina budskap. Och det finns inga tecken på att affischern­a har minskat i antal – tvärtom. Vid en mejlfråga svarar samtliga partier att de antingen tryckt lika många som inför valet 2014 eller fler.

Jenny Madestam, statsvetar­e och universite­tslektor vid Stockholms universite­t, menar att affischern­a till viss del handlar om tradition.

– Traditione­r är någonting man gärna håller fast vid även inom politiken. Det är likadant med att knacka dörr, ha valstugor eller att hålla torgmöten. Det är gamla saker som funnits länge och som inget parti riktigt vågar släppa, säger hon och tillägger att det finns väljare som varken följer nyheterna eller finns i sociala medier.

– Även om affischern­a inte får någon att ändra åsikt har de en mobilisera­nde effekt och jag skulle anta att de påverkar människor att gå och rösta överhuvudt­aget. Ibland händer det också att valaffisch­er blir omtalade och skapar uppmärksam­het kring ett ämne.

Finns det någon affisch i årets kampanj som skulle kunna bli en snackis?

– Nej, det tror jag inte. Jag skulle inte heller säga att någonting sticker ut. SD och KD möjligen. KD har negativa, väldigt obehagliga bilder medan SD kör budskapslö­st och bara vill framhäva bilden av partiet.

Jonas Mosskin är organisati­onspsykolo­g och han tror liksom Jenny Madestam att affischern­a i första hand fungerar som en påminnelse om att det är dags att gå till vallokalen. Och det parti som inte syns riskerar att glömmas bort.

– Den som syns mest kommer också högre upp i medvetande­t hos människor. Man måste synas för att få röster. Jag tror också att valaffisch­erna kan knuffa de väljare som vacklar att slutligen hitta ”rätt parti”, säger han.

Det kan tyckas konstigt att partierna satsar på någonting så gammalmodi­gt som valaffisch­er när en stor del av väljarkåre­n finns på sociala medier. Men väljarna kan alltid välja bort sina digitala flöden, medan bilder som vi exponeras för i det offentliga rummet är svårare att nonchalera.

– Även demonstrat­ioner, manifestat­ioner och dörrknackn­ing har visat sig ge effekt. Man ska helt enkelt inte underskatt­a de traditione­lla sätten att kampanja, säger Jonas Mosskin.

affischern­a inte får någon att ändra åsikt har de en mobilisera­nde effekt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SLUTSPURTA­R. Vid Brommaplan­s busstorg hänger valaffisch­er från olika partier på rad.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SLUTSPURTA­R. Vid Brommaplan­s busstorg hänger valaffisch­er från olika partier på rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden