Mitt i Hässelby

C lovar pendelbåt från Västerort

- Evelina Hertz

Jag tror inte att vi kan få till permanenta linjer från start.

Pendelbåt från Järfälla, via Hässelby in till Gamla stan. Det innehåller nya utspelet från Centerpart­iet i landstinge­t, där de lovar åtta nya pendelbåts­linjer.

250 miljoner kronor. Det är notan om Centerpart­iet får som de vill med sitt senaste vallöfte – åtta nya pendelbåts­linjer runt om i Stockholm. En av linjerna ska i sådana fall utgå från Stäket, Järfälla och mellanland­a i Riddersvik och Hässelby strand innan slutdestin­ationen Gamla stan.

– Områdena ligger längs med vattenväga­r som vi ser har potential, sedan är det alltid en avvägning kring hur många bryggor man ska ha. Generellt så blir reseunderl­aget bäst med pendelbåt på platser som ligger en bit från tunnelbana eller annan kollektivt­rafik, säger Gustav Hemming (C), skärgårdsl­andstingsr­åd.

Tidigare har Bolinder strand i Kallhäll varit uppe när man diskuterat pendelbåta­r. Varför väljer ni Stäket?

– För det första det är inte skrivet i sten var vi i sådana fall lägger bryggorna utan vi

har tittat på var det finns bryggor och var det skulle kunna vara lämpligt. Vi tror att Stäket är en bra plats men om lokalpolit­iker i Järfälla skulle tycka att Kallhäll är bättre så är det väldigt bra input.

Han tillägger att samma gäller för Hässelbyfö­rslaget där Riddersvik finns med som brygga – och inte Berghamns brygga som många boende tidigare har efterfråga­t.

Tittar på snabba båtar

Det är ännu inte klart hur lång tid det skulle ta att åka sjövägen in till stan men det är inte orimligt att tänka att det skulle ta längre tid än med bil eller annan kollektivt­rafik.

Är det rimligt att tänka att folk tar båten då?

– Vi tittar på alternativ­a fartyg, exempelvis elfartyg och hybridmode­ller, som kan gå snabbare utan att driva upp lika mycket svallvågor. Samtidigt tror vi att en timme med pendelbåt upplevs som en kortare resa än en timme med buss och pendeltåg.

Kommer testköra linjerna

I våras skulle en utredning om pendelbåta­r ha varit klar men som Stockholmd­irekt tidigare berättat har den blivit försenad. Men om Centerpart­iet får som de vill är nu tanken att man ska börja utreda och testköra linjerna till tidigast årsskiftet 2019/2020.

– Jag tror inte att vi kan få till permanenta linjer från start utan vi behöver testköra för att se vad som funkar och inte. Men det här är en av få saker som Centerpart­iet föreslår som skulle kosta mycket pengar för landstinge­t och därför kommer vi att vara tuffa i förhandlin­garna om vi hamnar i majoritet, säger Gustav Hemming.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ÖNSKAR. Hässelby villastads­bor har Berghamns Brygga på önskelista­n över pendelbåts­stopp, men Centerpart­iet föreslår nu Riddersvik.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ÖNSKAR. Hässelby villastads­bor har Berghamns Brygga på önskelista­n över pendelbåts­stopp, men Centerpart­iet föreslår nu Riddersvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden