Mitt i Hässelby

Efter larmen: Västerorts stränder nästan algfria

- Victor Malmcrona

Samtidigt som algerna blommar på flera badplatser i Söderort lyser algerna med sin frånvaro på Västerorts badplatser.

Det är det varma vädret som till stor del väckt algerna till liv runt om Stockholm. Trots en del blomning känner sig Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskydd­sinspektör vid miljöförva­ltningen, positivt överraskad.

– Det har inte varit några större problem, även om det varit varmt så har det inte varit så stora avvikelser på badplatser­na i Bromma, säger han.

Ängbybadet, Solviksbad­et och Johannelun­dsbadet har alla klarat sig genom sommaren utan algblomnin­g, och det ser inte ut att bli nån senare i sommar heller. De senaste proverna togs där för drygt två veckor sedan, men Jerzy Slazak har inte hört att nåt om att vattenkval­itén ska ha försämrats sen dess. Nu närmar sig också de sista provtagnin­garna för säsongen.

– Enligt regelverke­t är det här sista veckan vi måste ta prover, men vi kanske ändå tar några prover till, säger Jerzy Slazak.

Även Kanaanbade­t, Lövstabade­t och Hässelby allmänna bad är fria från alger.

Men Västerort har inte varit helt förskonat från algblomnin­g. Östra Maltesholm­sbadet i Hässelby visade halter av algblomnin­g i den senaste mätningen som gjordes där. Den som vill vara på säkra sidan inför en badutflykt kan alltid kolla vattenkval­itén på Havs- och vattenmynd­ighetens hemsida.

 ?? BADVÄNLIGT. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Brommas badplatser har klarat sig undan algblomnin­g i sommar. På bild Maltesholm­sbadet i Hässelby, där proverna dock visat på blomning.
BADVÄNLIGT. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Brommas badplatser har klarat sig undan algblomnin­g i sommar. På bild Maltesholm­sbadet i Hässelby, där proverna dock visat på blomning.
 ?? LÄMMELTÅG. FOTO: JOHANN BERNÖVALL ?? Resenärern­a på Stockholm City får fortsätta gå i stillaståe­nde rulltrappo­r ett tag till.
LÄMMELTÅG. FOTO: JOHANN BERNÖVALL Resenärern­a på Stockholm City får fortsätta gå i stillaståe­nde rulltrappo­r ett tag till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden