Mitt i Hässelby

På jakt efter smittan

I ett hus på Karolinska­s område i Solna finns det största diagnostis­ka labbet i Sverige för att testa aktiv coronasmit­ta.

- Ella Söderberg

Mitt tips är att koka en egen lag som är ganska salt.

Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparn­a. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om vad som går hem på årets kräftskiva.

Kräftskiva, kräftkalas eller kräftfest, kärt barn har många namn. Men oavsett hur man väljer tillbehör, snaps eller dekoration­er är det ändå kräftorna som spelar huvudrolle­n under den här högtiden.

En som har koll på hur kräftan ska tillagas på bästa sätt är Nils Molinder, en av ägarna till restaurang­en Melanders fisk. Han började redan som 13-åring med att filéa fisk i Östermalms­hallarna och har lärt sig ett och annat på vägen.

Han rekommende­rar att man kokar sin egen lag, framförall­t om man planerar att köpa djupfrysta kräftor.

– De är nämligen inte kokta med riktig krondill. Mitt tips är att koka en egen lag som är ganska salt, tre gram salt per liter, plus krondill. Låt lagen svalna och sänk sedan ner kräftorna, och låt dem gärna ligga och dra över natten, säger Nils Molinder.

Signalkräf­tan en favorit

Om han själv får välja blir det den svenska signalkräf­tan på skivan.

– Från början var det en inplantera­d kräfta, men nu har den anpassat sig mer till vårt klimat och innehåller mycket rom, säger Nils Molinder.

Den planterade­s ut i svenska sjöar och vattendrag på 1960-talet för att ersätta den inhemska flodkräfta­n som minskat på grund av kräftpest. Dock visade det sig sedan att signalkräf­tor själva bär på kräftpests­vampen, därför ska de aldrig planteras ut i vatten där flodkräfta­n kan leva.

Vad borde man ha till kräftorna?

– I stället för västerbott­enpaj kan man göra en kryddostpa­j. Den är mer inriktad mot kräftor eftersom det är lite kummin och dill i kryddost.

Krävs fiskekort

Den som själv vill ge sig ut med burar och håv i Mälaren kan göra detta mellan den 15 augusti och 6 september. Dock krävs det ett kräftfiske­kort, TDA 4. Fiskekorte­t är personligt och måste tas med vid varje tillfälle. Mer informatio­n finns på Stockholms stads hemsida.

Med kortet får man även en bonuskväll för fiske den 29 augusti, då man får fiska i 18 andra sjöar i Stockholm. Den som vill fiska kräftor på andra platser i länet hittar mer informatio­n på sportfiska­rna.se.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLIVIA SECHER ?? FISKEXPERT.
Nils Molinder är en av ägarna till Melanders fisk och har över 30 års erfarenhet av att tillaga fisk.
FOTO: OLIVIA SECHER FISKEXPERT. Nils Molinder är en av ägarna till Melanders fisk och har över 30 års erfarenhet av att tillaga fisk.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? REGLER.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM REGLER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden