Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Moder Shipton

Plats: Knaresboro­ugh, Yorkshire Verksam: 1500-talet

-

Somliga påstår att bilden av häxa som en gräslig, stornäsad, ihopsjunke­n, vårtig, gammal kvinna är sprungen ur historien om Moder Shipton, en ökänd spåkvinna på 1500-talet.

Även hennes mor Agatha Southeil anklagades för att vara häxa. Det påstods att Moder Shipton (hennes riktiga namn var Ursula) föddes i en grotta med fullt utvecklade tänder som stack rakt ut, glosögon och en deformerad kropp. Hon påstods vara djävulens barn, men trots det tog byborna henne till sig.

Utöver sitt utseende blev hon känd för att kunna förutspå framtiden. Hennes förutsägel­ser var så korrekta att människor reste långväga för att fråga henne om råd. Hon blev ofta ombedd att använda sina krafter för att lösa dispyter, och hennes spådomar ansågs vara så riktiga att ogärningsm­än ofta kröp till korset. Men sedan började hennes förutsägel­ser att bli allt mer storslagna. Hon ansågs ha förutspått allt möjligt – bland annat avrättning­en av Skottlands drottning Maria Stuart, den spanska armadans nederlag och pestutbrot­tet 1665. Hon förknippas dock främst med den stora branden i London 1666.

Moder Shipton dog 1561. Richard Head sammanstäl­lde en bok med hennes spådomar 1684. Han erkände senare att han hade fabulerat ihop merparten av det biografisk­a materialet, men Moder Shipton är än i dag ihågkommen som Englands främsta spåkvinna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden