Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Märet Jonsdotter

Plats: Älvdalen, Dalarna Anklagad: 1668 och 1672

-

Det stora oväsendet (1668–76) var namnet på häxjakten som rasade i Sverige, och Märet Jonsdotter hade oturen att vara den som satte igång det hela. Hon drogs in i galenskape­n tack vare den 12-åriga flickan Gertrud Svensdotte­r som själv var misstänkt för att ha gått på vatten. Hennes svar, tveklöst med uppmuntran från utfrågarna, var att hon hade fått gåvan av någon som hade samröre med djävulen. Den personen var Märet Jonsdotter.

Men det fanns ett problem. Enligt lagen fick man inte avrätta någon som inte erkände ett brott, och Jonsdotter vidhöll envist sin oskuld. Domstolen ville dock ha fram ett erkännande, så man sade att hon skulle avrättas i vilket fall, men om hon erkände skulle hon få syndernas förlåtelse och därmed tillträde till himlen. Men Jonsdotter vidhöll sin oskuld. Myndighete­rna förde henne tillbaka till fängelset.

Medan Jonsdotter hölls i förvar började en hysteri spridas över landet vilket gjorde att Jonsdotter­s rättegång förvandlad­es till häxprocess­en i Mora. 60 personer anklagades för trolldom, 14 avrättades samma år.

Den 16 april 1672 förlorade mynigheter­na tålamodet med Jonsdotter och hon dömdes för häxeri med vittnesmål och ett djävulsmär­ke på hennes finger (ett födelsemär­ke) som grund. Hon och 33 andra misstänkta avrättades i september 1672. År 1674, efter att ha misstänkt att somliga åtalade hävdade sin oskuld för att undvika dödsstraff, ansåg domstolen att det inte längre var nödvändigt med ett erkännande från den som misstänkte­s för häxeri.

 ??  ?? Vittnesmål­en mot Good drog igång en våg av anklagelse­r och avrättning­ar av misstänkta häxor.
Vittnesmål­en mot Good drog igång en våg av anklagelse­r och avrättning­ar av misstänkta häxor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden