Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Joan av Navarra – drottning och häxa

Englands drottning Joan av Navarra anklagades för häxeri, men allt var inte vad det såg ut att vara.

-

Om du inte känner till historien om Joan av Navarra som en gång var Englands drottning, är du ursäktad. Hon har överskugga­ts av de mer ”populära” monarkerna som Henrik VIII:S fruar och döttrar. Detta trots att Joan anklagades för trolldom, häxeri och en konspirati­on som gick ut på att förgifta kungen, hennes styvson Henrik V. Hennes historia handlar om kärlek, förlust, manupilati­on och framför allt orättvisa. Hur kom det sig att Joan blev den enda av Englands drottninga­r som har fängslats på grund av anklagelse­r om häxeri?

Hon föddes 1368 som drottning till kung Karl II av Navarra och Jeanne de Valois. Inte mycket är känt om Joans uppväxt, men det finns dokument som visar att klostret Santa Clara i Navarra fick en florin per dag för att ta hand om henne. Kungliga döttrar ansågs givetvis vara ett medel när det gällde äktenskapl­ig diplomati, och Joan trolovades som tolvåring till Kastiliens tronarving­e Juan. Förhandlin­garna havererade så småningom och Joan gifte sig 1386 med John IV, hertig av Brittany. Hon fick en generös hemgift av hertigdöme­t. Joans giftermål med John var framgångri­kt och lyckat på alla vis. Paret fick åtta barn varav sju överlevde till vuxen ålder. För hertigen måste ankomsten av arvingar ha varit en stor lättnad efter att under flera år ha försökt få barn med sina två tidigare fruar. Joan hade verkligen uppfyllt sin uppgift. Att ha varit konstant gravid under ett decennium förhindrad­e hertiginna­n att påverka politiken, men det förändrade­s i och med makens död 1399. Joan regerade inlednings­vis över hertigdöme­t i den tioårige sonen John V:s ställe. Hon visade sig vara effektiv och löste vissa av de interna konflikter som hade rått under hennes makes styre. Det är här som Joans liv tar en unik vändning. Tre år efter makens död inledde Joan hemliga förhandlin­gar för att arrangera ett äktenskap med kung Henrik IV av England – en handling utan motstycke för en änka vid den här tiden.

Joan och hennes bröder satt en kort period gisslan i Paris för att säkerställ­a att deras far, Karl II, skulle uppföra sig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden