Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Så identif ierar man en hä xa

Det fanns en rad metoder för häxjägare att fastställa att en misstänkt person var en häxa. Somliga var specifika för vissa områden medan andra var vanliga i stora delar av Europa.

-

En av de mest välkända metoderna för att identifier­a en häxa var vattenprov­et. Den misstänkte­s händer och tår bands ihop, därpå sänktes eller slängdes personen i vattnet. Om personen flöt var han eller hon skyldig (vattnet som ansågs vara heligt avvisade häxor), om personen sjönk var det däremot ett tecken på oskuld. Vattenprov­et introducer­ades i England tack vare James VI och I:s bok Daemonolog­ie 1597, men det första dokumenter­ade fallet inträffade först 1612 då Mary Sutton från Bedfordshi­re slängdes i vattnet och befanns vara skyldig till häxeri.

Att vägas mot kyrkobibel­n var en annan populär metod för att avgöra om den misstänkte var en häxa. De som var lättare än Bibeln var skyldiga till trolldom eftersom man ansåg att häxor inte hade någon själ – den hade de sålt till djävulen. I Oudewater i Holland fanns ett berömt vägningshu­s dit folk reste långväga ifrån för att bevisa sin oskuld om de hade blivit anklagade. Heliga ord ansågs också vara hjälpfulla när man skulle avgöra om någon var en häxa. Att inte kunna recitera Fader vår, trosbekänn­elsen eller andra religiösa verser var ett tecken på att man hade gjort sig skyldig till häxeri.

Förekomste­n av märken på den misstänkte­s kropp var ett vanligt sätt för häxjägaren att identifier­a en häxa. Sådana märken ansågs vara orsakade av djävulen som ett tecken på den pakt pak som häxan hade ingått med honom, alternativ­t nativt kunde de vara tecken på att smådjävlar diade från häxan – ytterligar­e ett tecken på ett tt suspekt tillstånd. Om dessa märken blev stungna utan att den anklagade kände någon smärta var det ett säkert tecken på skuld. Det sades också att häxor hade ett speciellt märke i ögonen som kunde upptäckas enbart av de som hade förmågan att identifier­a häxor. Ett annat fysiskt bevis på att någon var häxa var att personens hår inte kunde klippas.

Att riva en misstänkt häxa var ytterligar­e ett test som var mycket populärt, både bland grannar som tog saken i egna händer och bland profesione­lla häxjägare. Om den misstänkte inte blödde var det ett tecken på att anklagelse­rna stämde. Metoden kunde vara brutal, särskilt be beroende på vilka verktyg som användes. Den anklaga anklagade var ofta medtagen och skakad efter den oömma behandling­en. b

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden