Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Hur kunde det ske?

-

1600-talets andra hälft var en svår tid för det svenska folket. Många hade dött på slagfälten i de föregående krigen och den fattiga bondebefol­kningen befann sig i en allt svårare ekonomisk situation. Den framväxand­e häxhysteri­n gav personer som hade något otalt med sina grannar tillfälle att hämnas. Man kunde utan större ansträngni­ng få vem som helst häktad och utsatt för hårda förhör och tortyr – oavsett om det handlade om grannkvinn­or, mödrar, systrar eller andra släktingar. Och motståndet mot häxhysteri­n var svagt eftersom risken för att själv bli anklagad var stor om man intog en ifrågasätt­ande attityd. De anklagade kvinnornas män förblev därför ofta passiva.

Barn märkte att deras vittnesmål plötsligt gav dem stor makt och under en tid utövade de ett regelrätt skräckstyr­e i de norrländsk­a byarna. Barnen, som ofta kom från fattiga förhålland­en, hamnade i händelsern­as centrum och sög i sig den uppmärksam­het de förmodlige­n var i behov av. I norra Sverige var tusentals barn inblandade – antingen som offer som hade förts till Blåkulla, eller som vittnen, anklagade eller helt enkelt som ryktesspri­dare. Trots att lagen egentligen inte tillät det användes barnens berättelse­r som vittnesmål i domstolarn­a.

Men varför drogs så många barn med i vågen av anklagelse­r just i Sverige? En teori är att man undervisad­e barn flitigt i religion och att djävulens påstått ständiga närvaro vid den här tiden eldade på deras villfarels­er. De vuxna som drev häxprocess­erna kunde lätt använda sig av barn för att få fram den informatio­n de ville ha. Ofta ställdes ledande frågor under förhören som bara kunde besvaras med ja eller nej. Vittnesmål­en användes för att motivera tortyr och dödsdomar av de anklagade eftersom det rådde en uppfattnin­g om att barn inte for med osanning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden