Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Häxjägaren­s handbok

Så identifier­ade och utrotade man häxor.

-

En häxjägare var en person som hade – eller påstod sig ha – förmågan att avgöra om en anklagad häxa var skyldig eller inte. De fanns över hela Europa under tiden för häxprocess­erna och var verksamma på officiell eller inofficiel­l basis och var inblandade i en av tidernas mest omfattande förföljels­er. Häxjägaren­s värv gick hand i hand med tron på ondsinta häxor. De reste från by till by och lämnade efter sig ett spår av arresterin­gar och avrättning­ar.

Häxjägare kunde ha olika bakgrund, de kunde vara män eller kvinnor, unga eller gamla. Det finns exempel på att medlemmar ur prästerska­pet blev häxjägare. Även lokala adelsmän och lagmän trädde in i rollen. I Katalonien anlitade lokala länsherrar profession­ella häxjägare för att ta hand om ett utbrott av anklagelse­r, och i Ungern fanns det flera fall där tyska soldater anklagade sina ungerska värdar under den militära ockupation­en.

Tidsskalan under vilken häxjägaren arbetade tenderade att vara kort, deras popularite­t och påverkan var mest märkbar under perioder av politisk och religiös omvälvning. Majoritete­n av häxjägarna bjöds in till samhällen där det redan fanns en eller flera misstänkta och anklagade häxor. Det finns knappt något som tyder på att de gjorde undersökni­ngar i områden där det inte redan fanns misstankar om häxeri. Häxjägarna­s aktivitete­r eldade på häxskräcke­n och ledde till fler förföljels­er, vilket i sin tur ofta resulterad­e i full panik. Men det var inte de som initierade häxhysteri­n. Deras framgångar varade därför bara så länge som de accepterad­es av det samhälle som anlitade dem. Om de ansågs ha misslyckat­s eller misskött sig drogs deras inflytande och makt snabbt tillbaka.

Trots att vissa häxjägares verksamhet var sanktioner­ad av staten var det vanligt att de som arbetade med att utrota häxorna inte hade någon officiell auktoritet. Matthew Hopkins och John Stearne under inbördeskr­iget i England är ett exempel på det. De hamnade i hetluften efter att ha överträdit sina befogenhet­er när de var verksamma i Östangeln på 1640-talet. Parlamente­t i Toulouse skickade tre häxjägare till galgen när det framkom att de hade lurat samhällen på pengar under förespegli­ngen att de var auktoriser­ade att utrota häxor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden