Haxor - Sanningen bakom haxprocesserna

Därför var häxor oftast kvinnor

-

Vanligen gamla, ibland fula, ofta kvinnor. Den stereotypa bilden av häxor från sagorna hänger med än i dag. Rättegångs­dokument från hela Europa visar att majoritete­n av de som åtalades för häxeri var var kvinnor även om vita häxor lika gärna kunde vara män. Men när kyrkan föresatte sig att utplåna alla former av kätteri utgjorde kvinnor huvudmålet för häxjakten.

Från 1400-talet och framåt ansågs kvinnor vara särskilt mottagliga för magins frestelser. De ansågs av många vara ointellige­nta och galna i sex. Kyrkomän som skrev om demonologi beskrev lustfyllda kvinnor som förfördes av djävulen och deltog i syndiga orgier.

Senare reformator­er hade en lika grumlig syn på kvinnan. Martin Luther hävdade att kvinnor var så svaga att de lätt föll offer för frestelsen att utöva magi. På 1500- och 1600-talen var häxor nästan alltid kvinnor. De män som anklagades för häxeri ansågs ofta ha blivit överlurade till den mörka sidan av någon ondsint kvinna. När häxjakten mattades av och häxeri inte längre hanterades av domstolar återkom de vita häxorna i form av både kvinnor och män.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden