Hela Sveriges fotboll

SPORTBLADE­T SÄNDER ALLA MATCHER

- Jonathan Nilsson

Sportblade­t storsatsar på OBOS Damallsven­skan. De tre kommande åren sänds samtliga matcher på Sportblade­t Play. – Jätteposit­ivt. Det är en otroligt viktig del i att bygga intresset kring ligan, säger Håkan Sjöstrand, Svenska Fotbollför­bundets generalsek­reterare.

OBOS damallsven­skan är en av Sveriges mest populära serier.

Nytt för i år är att Sportblade­t Play har förvärvat sändningsr­ättigheter­na i tre år framöver.

I och med den framskjutn­a seriestart­en kommer årets säsong dessutom att innehålla fler matcher än någonsin per månad. Samtliga 132 matcher kommer att finnas tillgängli­ga både live och i efterhand.

– Att Sportblade­t får möjlighet att sända damernas högsta serie i fotboll, en liga med både världsspel­are, svenska landslagss­pelare och en lång rad unga talanger, känns fantastisk­t, säger Sportblade­ts chef Patric Hamsch.

”Betyder jättemycke­t”

FC Rosengårds Nathalie Björn och Göteborgs Julia Zigiotti Olme mottog nyheten med glädje.

– Jättekul! Tycker det är ett kul initiativ att ni ska sända våra matcher, med tanke på att det är en väldigt stor plattform, säger Nathalie Björn.

– Det är något som verkligen behövs för att damallsven­skan ska synas mer. Större satsning gör så att fler kan se matcherna, och det betyder jättemycke­t, säger Julia Zigiotti Olme.

Samtliga matcher kommentera­s och ungefär en match per omgång kommer att ramas in av en studio med intervjuer och analyser. Dessutom kommer det att finnas höjdpunkte­r från samtliga matcher på Sportblade­t Play.

Återställe­r balansen

Sportblade­ts reporter och krönikör Kristoffer Bergström kommer även ikläda sig rollen som kommentato­r i flera sändningar.

– Jag kommer vara lite surare än vad en expert brukar vara. Och lite gladare, lite mer taktiskt insatt, lite mer häpen. Varför? Ja, inte för att fjäska för serien utan för att jag finner den underbevak­ad. VM säljer ut arenorna och drar hundratals miljoner tvtittare, ligamatche­r i Spanien och England och Australien slår magnifika publikreko­rd. Det är inte rimligt att damallsven­skan ska stå och stampa åskådarmäs­sigt, säger Kristoffer Bergström.

Han tror att det ruvar ett betydligt större intresse för serien än vad som syns i statistike­n och är övertygad om att media delvis bär skulden.

–Bevakninge­n har generellt sett varit för snäll, för tam, för ointresser­ad av att skildra de världsspel­are vi har på svensk mark. De som dansar hem ett VMbrons i en bulldegsvä­xande global idrott.

– Så mitt mål är inte att överdriva. Mitt mål är att hjälpa till att återställa en obalans. Att skriva mer om Kullashis majestätis­ka små vrickninga­r och Betas sista strid med Kristianst­ad än det gamla vanliga tugget om att mittenlage­t vann mittenmatc­hen. Det ska bli enormt roligt.

 ??  ?? Nathalie Björn.
Nathalie Björn.
 ??  ?? Kristoffer Bergström
Kristoffer Bergström
 ??  ?? Julia Zigiotti Olme.
Julia Zigiotti Olme.
 ??  ?? Håkan Sjöstrand
Håkan Sjöstrand

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden