Hela Sveriges fotboll

ETT ÖGONBLICK...

-

…Tess Olofsson, 32, årets domare 2019 i damallsven­skan. I år blir hon första kvinna att påbörja den högsta domarutbil­dningen, steg 5, som krävs för att döma i superettan och herrallsve­nskan.

Vad har du för mål med karriären? – Jag har många mål. Ett av målen är att först döma i superettan, sedan finns det långsiktig­a mål, som att döma i herrallsve­nskan. Det blir en speciell säsong i och med corona, hur tror du att det kommer vara att döma utan publik?

– Det kommer vara skillnad, så klart. Men man känner av stämningen på planen när man dömer. Det är ändå kameror och sådant runt omkring, även om man inte kommer höra publiken kommer jag vara lika taggad som vanligt.

Vad har du för tips till unga tjejer som vill bli domare?

– Framför allt att ha mod och tålamod. Att dels våga sätta pipan i munnen och gå ut för att döma och även ha tålamod eftersom det tar tid innan man lär sig. Det tar tid att få förståelse för spelarna och jobba upp respekten. Det tar ett antal år innan man kommer upp på högre nivå. Jobba med fysiken, fotbollen är snabbare i dag. Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag hoppas att det kan återgå till det normala, att få döma fotboll inför publik på läktarna.

 ?? Foto: TT ??
Foto: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden