Hela Sveriges fotboll

LAGENS JAKT PÅ FLER ”LIKES”

Rosengård störst på sociala medier – Piteå sliter hårt: ”Hamnat efter”

- Jonathan Nilsson

Syns man inte så finns man inte?

Sociala medier blir allt viktigare för klubbarna i damallsven­skan.

– Jag kan tycka att vi har hamnat lite efter, säger Piteå IF:s sportchef Leif Strandh.

Norrbottni­ngarna är den klubb i damallsven­skan som har minst antal följare på sociala medier. Sportchefe­n Leif Strandh är väl medveten om att det finns en stor förbättrin­gspotentia­l på området. Inte minst om man jämför med konkurrent­erna i de europeiska toppligorn­a.

– Jag är inne och kikar på damligan i England, på Chelsea och Manchester Uniteds sociala medier. De är fantastisk­t bra på det, säger han.

Sker på frivillig basis

Chelsea i engelska Women’s Super League har 1,7 miljoner följare på Instagram. Hela 113 gånger så många som de svenska mästarna FC Rosengård – som är överlägset störst i damallsven­skan med knappt 15 000 följare på bildplattf­ormen.

Då ska det tilläggas att Rosengård även har herr och pojkverksa­mhet i föreningen.

När det gäller Djurgården­s siffror i tilllägget här nedan, ingår såväl herr som damlaget samt övriga idrotter i statistike­n över Facebook och Twitter.

Endast Instagram gäller damlaget.

Piteå IF har lite drygt 1 800 följare.

– Det är någonting vi måste bli bättre på, så är det bara. Jag kan tycka att vi har hamnat lite efter. Men det handlar otroligt mycket om vilka resurser vi har, vad man ska lägga krutet på. Jag tycker vi ska lägga krutet på att synas mer och vi har påbörjat en process i alla fall, säger Strandh.

Varken Piteå IF eller FC Rosengård har någon heltidsans­tälld som jobbar med kommunikat­ionen och mycket

sker på frivillig basis.

Therese Sjögran, sportchef i Malmöklubb­en, berättar att spelarna hjälper till i vissa fall.

– Vi är ganska slimmade i vår organisati­on, vi hjälps åt med det. Men vi försöker verkligen och har en strategi för att nå ut i sociala medier. Det är gratisrekl­am som vi verkligen måste utnyttja, säger hon.

Lovar en stor skillnad

Thomas Westlund på Elitfotbol­l Dam är ansvarig för damallsven­skans officiella hemsida och deras sociala kanaler. Närvaron på sociala medier är en högt prioritera­d fråga.

– Det är en absolut nödvändigh­et. Enkelt sagt, syns man inte så finns man inte. Vi har en fantastisk liga med otroligt många profiler som undgår många i Sverige just nu, säger han och utlovar bättring på den fronten.

–Det kommer att märkas en markant skillnad både på vår hemsida och i sociala medier från och med säsongsupp­takten. Inte bara i damallsven­skan utan även i elitettan.

Westlund berättar att de jobbar för och tillsamman­s med klubbarna för att locka trafik till deras sociala kanaler.

–Vi nätverkar mycket tillsamman­s med klubbarna. Flera av dem har börjat med ”motståndar­kollen”. Inför matcher gör man ett reportage om motståndar­nas stora stjärna. Vem som är deras stora hot och profil, och så delar man det sinsemella­n. Under 90 minuter på planen är man fiender. Men utanför vill vi åt samma håll. Där vill vi alla framåt

tillsamman­s och hjälps åt.

SÅ MÅNGA FÖLJARE HAR KLUBBARNA:

*I Djurgården IF:s siffror ingår såväl herr- som

 ?? Foto: TT
Foto: BILDBYRÅN Foto: GETTY IMAGES. TT ?? Piteå har firat framgångar på planen, men halkat efter när det gäller sociala medier.
Rosengårds sportchef Therese Sjögran.
Foto: TT Foto: BILDBYRÅN Foto: GETTY IMAGES. TT Piteå har firat framgångar på planen, men halkat efter när det gäller sociala medier. Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden