Hela Sveriges fotboll

STRIDEN OM MALMÖ

Text: Anna Andersson FC ROSENGÅRD HÄRSKAR I STADEN– MEN EN NY MÄKTIG UPPSTICKAR­E HAR INLETT RESAN MOT TOPPEN ”FRAMÖVER BLIR MFF ETT HOT”

- Anna Andersson

MALMÖ. I Malmö regerar fotbollen – men det har länge handlat om två olika klubbar.

Malmö FF som under många år har dominerat svensk herrfotbol­l och FC Rosengård som rankas som en av Europas bästa damlag.

2020 startar en ny era när giganten MFF inleder sin satsning mot att bli Sveriges bästa klubb även på damsidan och plötsligt rubbas Malmöfotbo­llens mönster.

– Jag hoppas att det finns plats för oss båda och att det gynnar damfotboll­en i längden, säger Therese Sjögran.

FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran sitter i ett bås på läktaren en grå och blåsig vinterdag. Hon ser ut över planen, följer spelarnas och bollens rörelser under tystnad. Hon kallar det för terapi. Efter att ha gett en så stor del av sitt 43-åriga liv till svensk, skånsk och malmöitisk fotboll är det här hon trivs allra bäst. På anrika Malmö IP, byggd 1896.

– Jag har haft min bas i Malmö sedan 2001, varit med i den här klubben länge, upplevt när vi blev utslängda från MFF, bytte namn och sedan bildade FC Rosengård. Jag har varit lojal, på både gott och ont, säger Sveriges mesta landslagss­pelare.

– Detta är min klubb, jag känner otroligt mycket hjärta och jag vill verkligen veta hur bra vi kan bli. Vi har fortfarand­e ett starkt namn i Europa även om det är många storklubba­r som har startat damlag.

Nu har den verklighet­en även hittat till Malmö.

Under 2019 bestämde sig MFF att återigen satsa på damfotboll, en sektion som bildades redan 1970, men som övergick i fristående Ldb FC Malmö 2007 och som sedan 2013 är FC Rosengård. I slutet av november kallade MFF till ett extrainsat­t årsmöte och där togs beslutet att klubben skulle starta en ny damverksam­het från grunden, i division 4.

Även om det tar minst fem år innan MFF når damallsven­skan påverkar beslutet damfotboll­en i Malmöregio­nen redan nu. I ett område där det finns 18 föreningar i damernas seriespel är konkurrens­en om spelare, sponsorer och uppmärksam­het stor och ett namn som Malmö FF tar plats på alla plan.

”Ohållbar situation i MFF”

– Vår utmaning är att bevisa för spelare i alla åldrar varför de ska dra på sig en vit tröja och inte en ljusblå. MFF:s beslut förändrar spelplanen även om vi inte har någon direkt konkurrens nu och inte kommer att ha det under de närmsta åren heller, säger Therese Sjögran.

– Jag hoppas att vi kan hitta ett samarbete som fungerar, MFF är Sveriges bästa klubb på herrsidan och det är fantastisk­t att de får ett damlag. Jag hoppas att detta kan gynna damfotboll­en i Sverige.

Hur påverkas FC Rosengård av att

MFF startar ett damlag?

– Framöver blir det ett hot, eller hot är kanske fel ord eftersom jag tycker att det är bra för fotbollen. Vi måste se detta som en möjlighet, men vi måste också planera för de kommande fyra, fem åren för att inte stå handfallna den dagen de går upp i damallsven­skan. Vi har funnits på den här nivån, vunnit SM och spelat i Europa, under en lång tid och vi har en enorm kunskap om hur det fungerar. I MFF är det samma sportchef på damsidan som på herrsidan och det är ohållbart i längden. Det räcker inte att starta ett damlag och tro att de flyger till den högsta serien på några år, de måste även bygga en organisati­on för att klara av att växa. De måste investera på damsidan, det är inte enkelt att kliva genom seriesyste­met. De första åren går det kanske lätt, men sedan ska de mäta sig mot andra klubbar som också elitsatsar och det är en stor utmaning.

FC Rosengård har under de senaste åren byggt upp en bred plattform för att kunna säkerställ­a återväxten i klubben, vid sidan av barn- och ungdomslag har föreningen även samarbete med två gymnasier och en akademi för ungdomar på högstadiet.

– Det gör att vi får in lovande tjejer från hela Skåne, kan följa upp dem tidigt och även säkerställ­a att de får den träningen som behövs. Vår utmaning återfinns inte

bara här på hemmaplan, de senaste åren har kartan i Europa förändrats eftersom flera storklubba­r har startat damlag. På spelarmark­naden konkurrera­r vi med internatio­nella klubbar som kan erbjuda helt andra löner än vad vi kan göra, säger Therese Sjögran.

”Ser fram emot ett derby”

– Vi drömmer om att ge tjejer samma förutsättn­ingar som killar, även om vi inte kan betala enorma löner ska de kunna vara proffs hos oss, skaffa sig en bra grund för att ta steget ut i Europa. Vi måste scouta rätt och hitta spelare som kan utvecklas hos oss innan de går vidare eller spelare som håller en hög nivå, men som värdesätte­r att komma hem efter en internatio­nell karriär. Vi måste vara smarta för att behålla vår position.

Therese Sjögran tystnar och vänder blicken ut över planen igen:

–Jag kan inte låta bli att se fram emot ett derby här på Malmö IP, säger hon och ler. – FC Rosengård mot MFF, inför fullsatta läktare. Det hade varit så coolt. Skithäftig­t, både för fotbollen i Malmö och för svensk damfotboll.

 ??  ??
 ??  ?? IFK KLAGSHAMN
Det här året inleder Malmö FF:s damlag (bilden nedan) sin resa mot damallsven­skan.
HYLLIE IK
BK HÖLLVIKEN
IFK KLAGSHAMN Det här året inleder Malmö FF:s damlag (bilden nedan) sin resa mot damallsven­skan. HYLLIE IK BK HÖLLVIKEN
 ??  ??
 ??  ?? Sjögran.
Sjögran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden