Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR UMEÅ:

-

MÅLVAKT

■ Agnes Granberg var rena rama väggen förra säsongen och lät sig väldigt sällan bli överlistad. Hon höll målet fritt från påhälsning i många matcher och var en starkt bidragande orsak till serieseger­n i elitettan. Hon är en högintress­ant keeper som bara blir bättre. Och när Tove Enblom fick spela gjorde hon det också med bravur. Umeå har det gott ställt på målvaktssi­dan.

FÖRSVAR

■ Umeå hade ett ramstarkt försvar i elitettan. Spelare som Sanna Kullberg, Nikola Lundin Lundström gjorde succé när de hjälpte den anrika klubben tillbaka till fotbollens finrum och nu har klubben förstärkt med Briana Campos och Eva Nyström, som båda tillför spetskompe­tens och är namn för startelvan. Det känns som att nykomlinge­n har värvat smart sett till resurserna.

MITTFÄLT

■ Lisa Dahlkvist är den överlägset största stjärnan i laget. När hon är fit for fight blir hon otroligt viktig, både på och vid sidan av plan. Är Sarah Mellouk, som var ordentligt på gång för några år sedan, på spelhumör kan hon bli mycket spelvärd. Succéspela­re från i fjol som exempelvis Fanny Hjelm-Rönnlund och Oliva Holm får nu chans att visa sig på styva linan.

ANFALL

■ Snabba och starka Kayla Braffet och skarpskytt­en Therese Simonsson är inhämtade för att bidra med mål framåt. Umeås speciella målskytt Lova Lundin är bara 21 år och klubben tror att hon har många mål i sig även på denna nivå. Det återstår att se vem av dem som lyckas bäst, men oavsett så kommer Umeå behöva göra många mål i år för att kunna etablera sig.

TRÄNARE

■ När Robert Bergström kom till Umeå i januari 2017 var han 34 år gammal och hade ganska blygsamma meriter. Då hade klubben endast två spelare - två uppflyttad­e juniorer - under kontrakt och stora ekonomiska problem. Mindre än tre år senare hade han lett laget tillbaka till allsvenska­n. Bergström är duktig på att få med sig sina spelare och få ut max av dem.

RUTIN

■ Lisa Dahlkvist har en bred kunskapsba­nk och delar gärna med sig av tips och råd till yngre tjejer. Bara att få träna med Dahlkvist är naturligtv­is inspireran­de för de yngre spelarna. Emma Åberg-Zingmark är den sista spelaren kvar från Umeås storhetsti­d. Hon, Dahlkvist och Kayla Braffet är rutinerade. Men de flesta andra är oerfarna när det kommer till allsvensk fotboll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden