Hela Sveriges fotboll

PLANEN: MALA NER OCH STICKA HÅL PÅ FIENDEN

- KRISTOFFER BERGSTRÖM kristoffer.bergstrom@aftonblade­t.se

■ 2016 dundrade Hanna Folkesson,

Lina Hurtig, Hanna Glas och gänget ur damallsven­skan. Fyra år senare är ett profilsvag­are och mindre rutinerat gäng tillbaka. Vore fotboll simpelt hade de inte kunnat komma annat än braksist. Varför skulle de lyckas när inte ens stjärnorna räckte till?

Det korta svaret är det tråkiga. För att de har struktur och kontinuite­t. Om samma människor gör samma sak riktigt jävla länge står till slut pyramiden därute i öknen.

Umeås spelidé liknar inte alls den andra nykomlinge­n Uppsalas. De har varken material eller vilja att kontra sönder motståndet, utan vill metodiskt mala ner eller sticka hål på dem. På försäsonge­n har de i perioder ägt bollinneha­vet mot alla, också på bortaplan mot Eskilstuna.Det kan se trubbigt ut ibland, men fegt är det inte. Mittlåset sköter uppspelen, ytterbacka­rna flyger fram på kanterna, innermitte­n packas hårt som en sovsäck i en sån där frustreran­de liten påse. På topp har nya Therese Ivarsson i uppdrag att böka fram bollar till boxspelare­n Lova Lundin.

Mer då?

Lisa Dahlkvist drog hälsenan i höstas men står på dobbskor igen och bör vara i spel lagom till premiären. Når hon forna höjder är det årets värvning. Men viktigast blir ändå Fanny Hjelm-Rönnlund som 2016 var ytterback men som nu balanserar sitt orutinerad­e lag från innermitte­n.

 ??  ??
 ??  ?? Hjelm-Rönnlund.
Hjelm-Rönnlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden