Hela Sveriges fotboll

SÅ BRA ÄR VITTSJÖ:

-

MÅLVAKT

■ Shannon Lynn var förstamålv­akt 2017 och 2018 men förra säsongen var det åtta år yngre Sabrina D’Angelo som var Vittsjöträ­naren Thomas Mårtensson­s förstaval mellan stolparna . Varken Lynn eller D’Angelo håller världsklas­s men klubben har två kompetenta och hyfsat jämbördiga målvakter till sitt förfogande, vilket är ett angenämt problem för ledarteame­t.

FÖRSVAR

■ Då laget, som släppte in minst antal mål i fjol, har fått behålla de viktigaste kuggarna där bak samtidigt som backuppsät­tningen förstärkts med Emma Pennsäter, Mie Leth Jans och Saga Jontoft ser det gynnsamt ut försvarsmä­ssigt. Pålitliga trion Alexandra Benediktss­on, Sandra Adolfsson och Lisa Klinga spelade alla matcher i fjol och står för god kvalité och kontinuite­t.

MITTFÄLT

■ Betydelsef­ulla duon Johanna Andersson/Nellie Persson är rejäla mittfältar­e med ledaregens­kaper och slitstyrka och Michelle de Jongh är en klasspelar­e som bidrar med många poäng. Och med fjolårets genombrott­sspelare Ebba Hed samt Ebba Wieder och Kajsa Lind på frammarsch ser det ljust ut för Vittsjö. De har en skön blandning av spelartype­r, men ingen stor bredd.

ANFALL

■ Vittsjö har bara två renodlade forwards i truppen: viktiga Clara Markstedt och unga Paulina Nyström, som visserlige­n har potential men som inte har startat en enda match i allsvenska­n. Tove Almqvist har skolats om till anfallare och har gjort det bra på sin nya position. Det vill till att laget inte drabbas av skador, för det är på anfallssid­an de är som mest sårbara.

TRÄNARE

■ Thomas Mårtensson är inne på sin tionde säsong i klubben. Han är en skicklig taktiker med fingertopp­skänsla och brinner mycket för klubben, som han har lyckats utmärkt med under 2010-talet. Vittsjö har gått från att vara en anonym nykomling till att slåss om topplaceri­ngar. Under fjolåret var Mårtensson­s gäng länge med och slogs om en Champions League-plats.

RUTIN

■ Shannon Lynn, Sandra Adolfsson, Johanna Andersson, Clara Markstedt, Nellie Persson och Lisa Klinga har tillsamman­s spelat hundratals matcher på hög nivå och bidrar med rutin i mängder. De har mycket kunskap att dela med sig av till lagets yngre förmågor. Här finns många talangfull­a framtidsna­mn, som Ebba Wieder och Ebba Hed för att använda två lysande exempel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden